Când ai gripă, tot ce vrei este să scapi de ea cât mai repede posibil. Din păcate, deși simptomele gripei pot începe brusc, virusul nu este de obicei rapid, așa că poți fi contagios înainte să-ți dai seama.
Virusul gripal poate fi în corpul tău timp de una până la patru zile înainte să începi să experimentezi simptomele. Apoi te va lovi puternic.
Te vei simți relativ bine și deodată ești epuizat, ai dureri musculare și articulare și trebuie să te întinzi în pat.
De obicei, primele simptome sunt febră, frisoane, dureri musculare și corporale și/sau oboseală. Apoi, poți observa alte simptome cum ar fi durerea în gât și tusea uscată. Febra poate dura două până la patru zile, în timp ce alte simptome pot dura până la o săptămână. S-ar putea să nu te simți complet refăcut pentru mai mult de două săptămâni.
Poți trata gripa la domiciliu. Cu toate acestea, consultă un medic dacă febra ta continuă să crească, nu te simți mai bine în trei până la cinci zile de la observarea primelor simptome, ai dificultăți de respirație și/sau tușești spută verde.
Înainte să experimentezi simptomele gripei, ești contagios. Poți transmite virusul de la aproximativ o zi înainte de primele simptome până la aproximativ cinci până la șapte zile după. Copiii pot fi contagioși mai mult de o săptămână.
Deoarece poți răspândi virusul gripal atât de mult timp, este important să stai acasă dacă ești bolnav. De îndată ce observi orice simptom, nu ar trebui să fii la școală sau la serviciu. Revii când nu mai tușești și când nu mai ai febră. Revenirea la rutina ta normală – inclusiv orice fel de exercițiu fizic – prea devreme poate împiedica recuperarea.
Dacă trebuie să ieși din casă în timp ce ești bolnav, ia în considerare să porți o mască de protecție.
Pentru cei care nu sunt bolnavi și doresc să rămână în această situație, vaccinarea antigripală, spălarea mâinilor și evitarea atingerii feței sunt cele mai bune modalități de a preveni contractarea gripei.
Sursă foto: envato
Preluat de la: csid.ro