sushi-scaled.jpg

Când vine vorba de mâncarea pe care o comanzi acasă, sushi este o alegere mai bună decât pizza, puiul prăjit sau practic orice variantă de fast food. Dar este acesta sănătos, cu adevărat?

Poate fi. Sushi conține o combinație de carbohidrați, proteine și grăsimi, toate într-un singur rulou, plus că vine gata porționat, ceea ce fac mai ușor de controlat cantitatea pe care o mănânci.

Dar sushiul poate deveni rapid o bombă de carbohidrați, grăsimi și calorii dacă nu comanzi cu cap.

Iată aspectele bune, rele și modul corect de a comanda o porție de sushi sănătoasă.

Sushiul chiar are multe de oferit.

Unul dintre avantajele pe care le are sushi este că majoritatea lucrurilor pe care le mănânci sunt crude, deci nu trebuie să-ți faci griji în legătură cu multă sare adăugată sau unt sau orice altceva ar fi putut fi gătit în mâncarea ta.

Ai, de asemenea, mult control asupra a ceea ce pui în ruloul tău de sushi. Este ușor să eviți unele dintre ingredientele mai bogate în calorii alegând un rulou cu adaosuri nutritive – legume precum sparanghel, castravete sau cartof dulce, împreună cu grăsimi sănătoase precum avocado.

Punctul forte al sushiului stă în peștele crud. Mai ales când comanzi somon sau ton, vei avea parte de acizi grași omega-3, care sunt asociați cu multe beneficii pentru sănătate, în special cea a inimii tale.

O mare parte din cercetări arată că omega-3 ajută la scăderea tensiunii arteriale, colesterolului și inflamației (un precursor cunoscut al bolilor de inimă).

Chiar dacă este delicios și ești tentat să îi vezi doar părțile bune, shushiul are și câteva dezavantaje, să le zicem.

Chiar și cu ingrediente sănătoase, caloriile din sushi se adună mai repede decât ai putea crede – mai ales când începi să te uiți la rulourile speciale. Șalău și țiparul sunt varietăți foarte grase de pește, deci asta va adăuga mai multe calorii decât tonul sau somonul, de exemplu. O regulă de bază? Cu cât sunt mai multe într-un rulou, cu atât va conține mai multe calorii.

Trebuie să fii atent și la sosul de soia, deoarece este extrem de bogat în sare. Consumul excesiv de sodiu poate crește tensiunea arterială, deci, și riscul de boli de inimă. Un adult ar trebui să consume cel mult 2.300 de miligrame (mg) de sodiu pe zi. Chiar și versiunile cu conținut redus de sare, care sunt mai bune, pot avea încă destul de multă.

Gândește-te înainte să înmoi: o lingură obișnuită de sos de soia poate conține până la 1.000 mg de sodiu doar ea, cu mici variații în funcție de marca pe care o alegi.

Orezul este unul dintre cele mai importante motive pentru care trebuie să ai grijă cât de multe rulouri de sushi consumi. De asemenea, se adaugă adesea apă cu zahăr în orez.

Cu toate acestea, dacă îți monitorizezi aportul de carbohidrați în restul săptămânii, să te răsfeți cu sushi nu este neapărat cea mai rea alegere.

Depinde. Nu tot ce este pe meniu este sănătos, dar dacă te concentrezi pe a alege pește crud cu multe legume, poate fi o masă foarte nutritivă și cu puține calorii.

Deci, în loc să comanzi un rulou special sau ton picant, optează pentru unul mai slab de somon și castravete cu o parte de edamame (plină de fibră, proteină și fier) pentru o valoare nutritivă mai mare și a menține numărul de calorii sub control. Sau poți sări complet peste orez și să comanzi sashimi (felii subțiri de pește crud servite cu sos de soia).

Sursă foto: envato

CITEȘTE ȘI: Sushi: beneficii, curiozităţi, mod de preparare

Preluat de la: csid.ro