paralax7-1.jpg
Orașul Odesa este unul dintre cele mai populare orașe turistice nu doar pentru ucraineni, dar și pentru populația din fosta URSS. Acest oraș are o istorie bogată de creare, aici locuiesc multe popoare, printre care și moldoveni.

De aceea, aici puteți găsit străzi care poartă numele anumitor popoare: strada Armenească, strada Georgiană, strada Franceză, strada Chișinău sau cartierul Moldovanka.

Ne oprim la ultimele două denumiri și pornim să călătorim prin Odesa pe străzile ce poartă denumiri originare din Moldova. Iar ca bonus, vă prezentăm două localuri cu bucătărie tradițională moldovenească.

Distanța de la Chișinău la Odesa este de 157 de kilometri.

<!–

–> <!–

–>

Сartierul Moldavanka

Moldavanka a fost o veche localitate moldovenească pe malul Mării Negre. Actualmente este un cartier din Odesa. Acest cartier este unul dintre cele mai vechi din oraș. Istoria spune că mica așezare Moldavanka a apărut aproape imediat după înființarea Odesei. Din 1802, mai multe străzi din acea regiune îi aparținea familiei Kartamîșev, care a venit la Odesa din Harkivv. Odesanii care locuiau în Moldavanka lucrau în port, erau angajați în extragerea calcarului.

În anii postbelici, după ocuparea orașului de către germani (5 august 1941-10 aprilie 1944) Moldavanka a devenit cel mai periculos raion al orașului. Asasinii și tâlharii persecutau locuitorii timp de șapte ani. Chiar și minorii au fost implicați în aceste ilegalități.

File:Moldavanka-nadpys.jpg

O caracteristică distinctivă a caselor construite în zona Moldavanka este că acestea au fost construite în grabă din materiale reziduale. Înainte de revoluție, majoritatea locuitorilor moldoveni erau săraci și nu își permiteau locuințe din materiale de calitate.

Район Молдаванки, Одесса

myod.info

În mijlocul secolului al XIX-lea, populația sectorului o constituia în mare parte moldoveni și evrei.

Молдаванка в Одессе

myod.info

Despre raionul Moldavanka se cântă în piesa lui Mark Bernes „Шаланды полные кефали” și în piesa lui Valerii Șklover „На Молдаванке музыка играет”.

Cartierul Moldavanka își datorează faima lui Isaac Babel, care a descris casele pitorești din regiunea Moldavanka în „Poveștile sale din Odesa”.

De asemenea, este interesant faptul că filmul „Ликвидация” a fost filmat în Moldavanka, și anume, în curtea din strada Kolontaevskaia. Casa în care a trăit eroul filmului, Goțman, atrage sute de turiști.

Двор в Одессе, где снимали сериал Ликвидация

myod.info

Двор в Одессе, где снимали сериал Ликвидация

myod.info

În prezent, în acest cartier sunt circa 10 000 de case în care locuiesc aproximativ 80 000 de oameni.

Район Молдаванки в Одессе

myod.info

Strada Basarabia

Strada Basarabia este o stradă unde sunt amplasate case de locuit și un cimitir.

Strada Chișinău

Strada Chișinău se află în apropiere de Marea Neagră. Aici puteți găsi Biserica Înălțării Domnului.

Strada Tiraspol

Strada Tiraspol se află în centrul istoric al orașului Odesa. Pe locul străzii de azi, în anul 1794 exista un drum care ducea spre Tiraspol. Pentru prima dată numele străzii Tiraspol  a apărut pe harta orașului în anul 1826. Primele clădiri de pe această stradă aveau funcția de depozitare a cerealelor – marfa principală a portului local.

Strada a fost amenajată în secolul al XX-lea, au fost păstrate și clădiri din secolul al XIX-lea, în special casele lui Davîdov (strada Tiraspol 23), lui Șenștein (strada Tiraspol 19) și a medicului oncolog Efim Dubovîi, dar și alte clădiri istorice.

Плющевое здание (1)

mayak.org.ua

Cu câțiva ani în urmă, strada a fost complet reconstruită. Ea a fost lărgită, pavajul a fost înlăturat, iar carosabilul a fost acoperit cu asfalt. Au fost tăiați bătrânii copaci, iar în locul lor au fost sădiții alții mai tineri.

Denumiri de localuri cu meniu moldovenesc

Restaurantul Besarabka, strada Kanatna 53. Program de muncă: marți-duminică: 10.00-23.00.

Bodega 2K, strada Leontovici 5. Program de muncă: luni-sâmbătă: 12.00-23.00, duminică 10.00-23.00.

Ascultați piesa Кишинёв-Одесса de interpretul moldovean Alexandr Belenkii.

Preluat de la: diez.md