Un frate și o soră din Canada, născuți la 22 de săptămâni, au fost numiți de Guinness drept cei mai prematuri gemeni din lume. Adiah și Adrial Nadarajah s-au născut cu 126 de zile mai devreme, depășind recordul anterior de 125 de zile devreme stabilit în 2018, transmite BBC.

Mama Shakina Rajendram a spus că atunci când a început travaliul la doar 21 de săptămâni și cinci zile, medicii i-au spus că bebelușii „nu sunt viabili” și au „0 % șanse de supraviețuire”.

Majoritatea spitalelor nici nu încearcă să salveze copiii născuți înainte de 24 până la 26 de săptămâni.

Aceasta a fost a doua sarcină a Shakinei, după ce a pierdut-o pe prima cu doar câteva luni mai devreme, într-un spital de lângă casa sa din Ontario. De data aceasta însă, cuplul a reușit să se mute la Spitalul Mount Sinai din Toronto, care are o unitate specializată de terapie intensivă neonatală.


Sursă foto: guinnessworldrecords.com

Sursă foto: guinnessworldrecords.com

În cea de-a doua zi de travaliu a lui Shakina, la 21 de săptămâni și șase zile de sarcină, mamei i s-a spus că dacă copiii se vor naște chiar și cu câteva minute înainte de 22 de săptămâni, vor fi lăsați să moară.

În ciuda sângerării abundente, ea a spus că a făcut tot posibilul să „țină bebelușii” încă câteva ore. Apa ei s-a spart în cele din urmă la 15 minute după miezul nopții. La mai puțin de două ore de la intrarea în 22 de săptămâni în uter, copiii s-au născut.


Sursă foto: guinnessworldrecords.com

Adiah și Adrial au trăit acum până la un an, în ciuda unor probleme medicale grave de la început.

„Am privit de multe ori bebelușii aproape murind în fața ochilor noștri”, a spus Rajendram. Deși sunt încă urmăriți îndeaproape de medici, frații „se descurcă grozav”.

Cel mai prematur copil născut vreodată a fost Curtis Means din Alabama, care s-a născut la 21 de săptămâni și o zi.


Sursă foto: guinnessworldrecords.com

Preluat de la: diez.md