protest-gerogia.jpg
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a anunțat că sprijină protestatarii împotriva legii „agenților străini”, care a fost votată în primă lectură ieri, 7 martie, de către Parlamentul din Georgia. Ea a declarat că va aplica dreptul său de veto în cazul în care aceasta va fi adoptată de parlament în lectură finală.

„Sunt alături de voi pentru că astăzi reprezentați o Georgie liberă. O Georgie care își vede viitorul în Europa și care nu va permite nimănui să îi ia acest viitor. Acest viitor aparține generațiilor următoare, nouă, tuturor. […] nimeni nu are dreptul să pună capcane. Această lege, pe care nimeni nu și-a dorit-o […] este ceva dictat de Moscova”, a declarat președinta Georgiei, citată de mediazona.

Potrivit președintei Georgiei, ea își va exercita dreptul de veto asupra acestui proiect de lege „în orice zi”.

Pe 7 martie, parlamentul georgian a adoptat în primă lectură proiectul de lege privind „agenții străini”. 76 de deputați au votat în favoarea proiectului de lege „privind transparența influenței străine”, în timp ce 13 deputați au votat împotrivă. 

În ziua votului, câteva mii de persoane s-au adunat în fața clădirii parlamentului din centrul capitalei Tbilisi. Poliția din regiune a încercat să-i disperseze pe protestatari, folosind împotriva lor gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Ambasada SUA la Tbilisi a declarat că „este o zi neagră pentru democrația georgiană”.

Preluat de la: diez.md