BeFunky-collage-1.jpg
Deputatul ucrainean Oleksi Honcearenko a intrat în posesia unei hotărâri semnate de adjunctul ministrului apărării din Rusia, Alexei Krivoruciko, prin care se decide de a retrage documentele de identitate ale soldaților ruși care sunt trimiși la război în Ucraina. Acest lucru s-ar face pentru a nu putea fi identificați și incluși în aplicația Ищу своих pentru ca rudele lor din Rusia să nu aibă posibilitatea de a-i căuta.

În ordinul Ministerului Apărării se invocă faptul că „din cauza distribuirii informațiilor din partea ucraineană despre numărul de soldați ruși decedați prin canalul de Telegram Ищу своих, se decide ca din 1 martie 2022 să fie luate documentele personale ale soldaților ruși care participă în război (buletinul de identitate, livretul militar și jetoanele).

În document se mai specifică: „Cadavrele soldaților ruși să fie scoase de pe teritoriul Ucrainei pe timp de noapte și să fie îngropați în gropi comune pe teritoriul Belarusului cu indicarea numărului specific”.

Iată cum comentează această decizie deputatul Radei Supreme a Ucrainei Oleksi Honcearenko.

„Numărul de pierderi îl enervează foarte mult pe Putin. Prin urmare, carnea de tun este lipsită de documente înainte de utilizare. Și chiar de jetoane sunt lipsiți. Acest ordin a fost semnat pentru că pe ruși i-a speriat registrul nostru de înregistrare a ocupanților omorâți.

Cadavrele «eroilor» lor sunt scoase noaptea în secret și sunt duse în Belarus și îngropate în gropi comune. Iar dacă este imposibil să le scoți, acestea sunt distruse. Degeaba mama își așteaptă fiul acasă, el a plecat la exerciții militare de unde nu se va mai întoarce.

În luptă fără trusă medicală, mințirea mamelor, arderea cadavrelor sau îngropate fără informații de identificare. Iar fără documente nici măcar nu poți stabili moartea fiului despre care să le-o spui părinților”, a scris deputatul Honcearenko.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Deja de nouă zile țările se află în război. Situația la minut o puteți urmări în regim livetext aici!

Preluat de la: diez.md