10-e1625502361908-1.jpg

Episoade de hipoglicemie experimentează mai ales pacienții diabetici, dar le poate scădea glicemia și persoanelor care nu suferă de această afecțiune.

 „Hipoglicemia se referă de cele mai multe ori la un nivel de zahăr în sânge mai mic de 60 mg/dl”, spune dr. Heather Bartlett.

Potrivit Harvard Healthhipoglicemia poate fi cauzată de dietă, anumite medicamente, deficiențe de hormoni sau enzime. 

Glicemia scăzută poate provoca complicații atât pe termen scurt, cât și lung, astfel că e important să știi din timp care sunt simptomele cele mai frecvente prin care îți poți da seama că te confrunți cu hipoglicemie.

Organismul fiecăruia funcționează într-un anumit mod la nivelul scăzut al glicemiei, însă oboseala este cel mai mare indicator. Glucoza reprezintă sursa de energie pentru creierul nostru, iar atunci când te confrunți cu hipoglicemia, creierul practic nu mai are suficient zahăr în sânge astfel că apare oboseala.

Unii oameni pot resimți și anxietate, spun specialiștii. Este unul dintre semnele ca răspuns la un nivel ridicat de adrenalină. De asemenea, poți experimenta și schimbări de dispoziție și iritabilitate generală.

Hipoglicemia te poate face să simți foame în mod constant. Atunci când nivelul zahărului din sânge este unul scăzut, corpul va începe să elibereze glucoză metabolizată de ficat. Așadar, mâncatul excesiv poate favoriza creșterea glicemiei.

Durerile de cap sunt destul de frecvente în cazul hipoglicemiei, dar și migrenele. Acestea pot veni însoțite și de alte simptome, precum vederea încețoșată, oboseala și confuzia.

Un ritm cardiac mai rapid decât cel obișnuit și palpitațiile sunt alte simtome asociate cu hipoglicemia. Dacă experiementezi asta, e posibil că nivelul glicemiei tale să fie unul scăzut.

Și starea de confuzie este un alt simptom al hipoglicemiei. Creierul, așa cum am spus mai sus, are nevoie de glucoză pentru a funcționa, astfel că atunci când ai scădere a concentrației de glucoză din sânge, e posibil de fapt să experimentezi stări precum cele de confuzie sau vedere încețoșată.

Dacă resimți furnicături sau o amorțeală a gurii sau a buzelor, ar trebui să iei în considerare că te poți confrunta cu o hipoglicemie. Explicația? Sistemul nervos reacționează la nivelul scăzut al glicemiei.

Transpirația este un alt simptom întâlnit al hipoglicemiei. Dacă începi din neant să resimți o transpirație neobișnuită, de cele mai multe ori rece sau însoțită de frisoane, s-ar putea să te confrunți cu un nivel scăzut glicemic. De asemenea, atunci când zahărul din sânge scade drastic, e posibil să resimți și tremurat.

Citește și: Sportul și diabetul – simptome de hipoglicemie și hiperglicemie. 100 de ani de la descoperirea insulinei

Preluat de la: csid.ro