care_sunt_cele_mai_mari_probleme_ale_umanitatii_de_la_propagarea_stirilor_false-_la_schimbarile_climatice.jpeg

Global Risks Report 2024, realizat de World Economic Forum, aduce în prim-plan cele mai presante probleme cu care se confruntă omenirea în perioada imediat următoare, dar și pe termen lung.

Riscurile la care este supusă omenirea

Riscurile precum propagarea informațiilor false și schimbările climatice sunt identificate ca fiind cele mai mari amenințări în perioada scurtă și lungă, respectiv, punând la încercare reziliența și capacitatea de adaptare a lumii, scrie Playtech.

Raportul subliniază că progresul în dezvoltarea umană este erodat treptat, lăsând atât statele, cât și indivizii vulnerabili în fața riscurilor emergente și recurente.

Schimbările sistematice în dinamica globală a puterii, climatului, tehnologiei și demografiei pun la încercare capacitățile de adaptare ale lumii.

Pe termen scurt, propagarea informațiilor false și dezinformarea sunt puncte centrale de îngrijorare.

Criza persistentă a costurilor de trai și riscurile asociate dezinformării, alimentate de inteligența artificială, sunt identificate drept amenințări majore.

Raportul subliniază, de asemenea, legătura strânsă dintre dezinformare și neliniștea societală, care devine o preocupare deosebită în contextul alegerilor iminente în economii majore.

Nici pe termen lung, situația nu se întrevede a fi mai „roz”

Pe termen lung, incertitudinea economică și decalajele economice și tehnologice se amplifică.

Lipsa oportunităților economice este clasată ca fiind o amenințare semnificativă în următorii doi ani, iar barierele în calea mobilității economice ar putea duce la izolarea anumitor segmente ale populației de oportunitățile economice.

Riscurile de mediu continuă să domine preocupările pe toate orizonturile temporale. Evenimentele meteorologice extreme sunt identificate drept o amenințare majoră în 2024, iar schimbările critice ale sistemelor Terrei, pierderea biodiversității și poluarea sunt considerate printre cele mai severe riscuri pe termen lung.

Global Risks Report 2024 îndeamnă liderii să-și reanalizeze abordările și acțiunile pentru a aborda aceste provocări globale. Cooperarea globală este recomandată pentru a construi rapid căile de sprijin pentru a contracara riscurile emergente.

Soluțiile propuse includ acorduri pentru integrarea inteligenței artificiale în luarea deciziilor în conflicte, consolidarea rezilienței individuale și statale prin campanii de alfabetizare digitală privind dezinformarea și propagarea informațiilor false, precum și stimularea cercetării și dezvoltării în domeniul modelării climatice și tehnologiilor cu potențial de accelerare a tranziției energetice, cu implicarea atât a sectorului public, cât și a celui privat.

Preluat de la: zugo.md