foc-si-gheata.jpg

Probabil ai auzit despre folosirea unei comprese calde sau reci pentru durerile cervicale — dar când trebuie să folosești gheața și când să alegi căldura?

Până acum, nu există dovezi că vreuna dintre metode este mai eficientă decât cealaltă pentru ameliorarea durerii sau a tensiunii. Cu toate acestea, medicii recomandă în general aplicarea gheții pe leziunile noi sau pe cele umflate. Când tumefacția a scăzut, se recomandă căldura pentru a ameliora orice tensiune sau rigiditate persistentă.

Cercetările sugerează că atât gheața, cât și căldura sunt benefice pentru durerile cervicale.

Aplică gheața sau compresă caldă timp de aproximativ 20 de minute de mai multe ori pe zi pentru leziuni sau ori de câte ori simți nevoia pentru ameliorarea durerii sau a tensiunii.

Există unele cercetări care sugerează că folosirea gheții imediat după (sau în decurs de 24 de ore de la) exerciții fizice poate reduce durerea. Cu toate acestea, datorită gamei variate de moduri în care îți poți provoca dureri cervicale, nu există un câștigător clar, iar atât căldura, cât și frigul dau rezultate.

Pentru cel mai bun efect, poți încerca să le alternezi pentru a vedea care funcționează cel mai bine pentru durerea din zona gâtului. Ideea de bază este că gheața reduce durerea bruscă dintr-o leziune nouă prin constricția vaselor de sânge, încetinind circulația și reducând tumefacția, așa că este ideală pentru diminuarea senzației de spasm muscular sau a durerii extreme. Dacă stai la pat din cauza durerii sau tensiunii în zona gâtului, gheața este probabil ideală.

În schimb, căldura ajută la calmarea rigidității cronice și a mușchilor tensionați, prin îmbunătățirea circulației.

Acest lucru permite mai multor nutrienți și oxigenului să ajungă în zona afectată, ceea ce poate stimula vindecarea. De asemenea, ajută la relaxarea mușchilor tensionați și face țesutul mai flexibil. Când nu stai la pat și vrei să continui cu sarcinile de zi cu zi, căldura este ideală.

Sursă foto: Shutterstock

Sursă: healthline.com

Preluat de la: csid.ro