100n1f000001gpe52A381-scaled-e1635507048212.jpg
Bulevardul Champs-Élysées din Paris va fi iluminat în roșu și violet în fiecare seară, începând din 21 noiembrie, pentru a celebra Crăciunul și Anul Nou, după doi ani de întrerupere din cauza protestelor sociale și a restricțiilor asociate pandemiei de COVID-19, informează AFP, transmite AGERPRES.

Până duminică, 9 ianuarie 2022, instalația de iluminat „Flamboyance”, realizată de compania Blanchere, va îmbrăca renumitul bulevard parizian într-o mantie roșu-violet în fiecare seară de la ora 17.00 până la ora 02.00, inclusiv în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, și de Revelion, pe 31 decembrie.

Cântăreața franceză Clara Luciani va porni instalația de lumini care decorează Champs-Élysées, probabil cel mai renumit bulevard din lume, care ar putea să primească până la 10 milioane de vizitatori cu ocazia sărbătorilor de sfârșit de an.

Sistemul de lumini, care a beneficiat de un buget de 1 milion de euro, a fost realizat pe baza principiilor de „sustenabilitate și durabilitate”, afirmă Comitetul Champs-Élysées, care grupează 180 de actori economici și culturali din Paris. Noul sistem va da dovadă de „sobrietate”  în ceea ce privește consumul său de energie, a declarat președintele comitetului, Marc-Antoine Jamet.

<!–

–> <!–

–>

Totalul de 23 400 de kw echivalează cu „consumul unei familii de patru persoane dintr-un apartament timp de un an”, a precizat el, joi.

Instalate începând din 1980 pe Champs-Élysées, „aceste sisteme de iluminat sunt esențiale, sunt decisive” pentru imaginea în lume a bulevardului parizian, a adăugat Marc-Antoine Jamet.

După protestele „vestelor galbene” (o criză socială apărută în 2018, când numeroase proteste erau organizate în Franța în fiecare sâmbătă) și criza sanitară provocată de COVID-19, „ultimii trei ani au fost complicați”, a recunoscut oficialul francez.

Preluat de la: diez.md