biosenzor-cancer.jpg

Oamenii de ştiinţă au proiectat un biosenzor capabil să detecteze anticorpi de cancer în probele de ser atât de la pacienţii cu cancer, cât şi la pacienţii cu risc crescut de a dezvolta boala, scrie Science Explorer.

Înainte de dezvoltarea unei tumori maligne, sistemul imunitar încearcă să lupte împotriva proteinelor sale modificate prin producerea anumitor anticorpi de cancer.

Un biosenzor dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Complutense din Madrid este capabil să depisteze aceste unităţi defensive în probele de ser de la pacienţi cu cancer colorectal şi cancer ovarian. Metoda este mai rapidă şi mai precisă decât metodele tradiţionale.

Atunci când celulele sănătoase devin tumori, expresia multor proteine este alterată. Ca formă de apărare, sistemul imunitar produce anumiţi anticorpi împotriva acestora. Producerea acestor autoanticorpi începe cu câteva luni sau chiar ani înainte ca boala să se dezvolte complet şi să fie detectată de către clinicieni.

„Sistemul nostru imunitar produce aceşti autoanticorpi de cancer, chiar şi cu trei ani înainte de apariţia primelor simptome”, explică Susana Campuzano, cercetător asociat la Departamentul de Chimie Analitică de la Universitatea Complutense din Madrid (UCM).

În colaborare cu alte spitale şi cu Instituto de Investigaciones Biomédicas Alberto Sols (Madrid), oamenii de ştiinţă de la UCM au proiectat un biosenzor capabil să detecteze aceşti anticorpi în probele de ser atât de la pacienţii cu cancer, cât şi la pacienţii cu risc crescut de a dezvolta boala.

Prin utilizarea biosenzorului, oamenii de ştiinţă de la UCM au detectat conţinutul generat de autoanticorpii pacienţilor împotriva proteinei p53.

„Această proteină este cunoscută sub numele de gardian al mutaţiilor genomului, deoarece ea repară ADN-ul, evitând modificările apărute în ciclul celular şi apariţia tumorilor”, a declarat José Manuel Pingarrón, profesor de chimie analitică la UCM şi coautor al lucrării, recent publicată.

Când p53 este mutant aberant şi se multiplică fără control, sistemul imunitar al unui procent ce însumează între 10 şi 40 la sută din toţi pacienţii cu cancer produc autoanticorpi împotriva p53, în funcţie de tipul de cancer, semnalizând astfel o posibilă transformare malignă.

„Prezenţa anticorpilor împotriva p53 ar putea fi un indiciu al existenţei unei boli neoplazice deja iniţiate sau a riscului de a dezvolta cancer în viitorul apropiat”, a declarat Rodrigo Barderas, colegul lui Ramón y Cajal la Departamentul de Biochimie şi Biologie Moleculară I de pe lângă Facultatea de chimie UCM, şi coautor al lucrării.

Comparativ cu alte metode care detectează, de asemenea, autoanticorpi împotriva p53, biosenzorul a demonstrat o sensibilitate de 440 de ori mai mare şi o mai bună discriminare între probele de ser pozitive şi negative la autoanticorpii p53.

Un alt avantaj al biosenzorului este simplitatea şi viteza. La mai puţin de şase ore, testul este finalizat, inclusiv exprimarea şi purificarea p53, spre deosebire de săptămânile sau lunile necesare pentru metodele tradiţionale necesare pentru producerea şi purificarea separată a testului proteinei.

„Simplitatea sa de manipulare, portabilitatea şi timpul redus de finalizare a procedurii complete face biosenzorul potrivit pentru aplicarea în rutina clinică”, a mai adăugat Campuzano.

Surse foto: medicalexpress.com, thescienceexplorer.com

Preluat de la: Csid.ro