pixel.png

Astăzi se vorbeşte din ce în ce mai mult despre iubire. Şi nu orice tip de iubire ci iubirea de sine. Însă pentru multe persoane este un concept nou, căci nu prea ştiu dacă se iubesc pe sine sau nu. Şi nici cum pot să facă asta. La ce foloseşte iubirea de sine? Cum ne este afectată viaţa în momentul în care încetează iubirea de sine, ce factori ne fac să realizăm că ducem o viaţă în care nu ne iubim? Am aflat mai multe de la Bianca Brighila, nutriţionist holistic, trainer, coach, autor a unor programe online transformaţionale. 

CSÎD: Ce este iubirea de sine în viziunea ta?
Brigita Brigila:
Mie iubirea de sine mi-a salvat viaţa. Consider că este cheia unei vieţi fericite. Iubirea de sine înseamnă să te iubeşti aşa cum eşti cu adevărat, să îţi iubeşti slăbiciunile, eşecurile, dezamăgirile. Să te iubeşti necondiţionat. Asta implică acceptarea tuturor părţilor din noi, mai ales cele care nu ne plac, fără să ne judecăm sau să ne criticăm. O persoană care nu se iubeşte se critică, se judecă, se controlează şi nu crede în sine. Ea constă în a-ţi lua angajamentul că vei rămâne alături de tine chiar dacă nimeni altcineva nu o va face! Cu cât mai mult ne iubim pe noi înşine, cu atât mai multă iubire vom avea de oferit altora.

În copilărie nu am fost învăţaţi să ne iubim pe sine

CSÎD: De ce este greu să ne iubim pe noi înşine?
Brigita Brigila:
Pentru că în copilărie nu am fost învăţaţi cum să ne iubim şi ce înseamnă iubirea de sine. Majoritatea dintre noi nu am fost crescuţi în iubire, ci în frica şi critica. Şi cum să fie uşor să te iubeşti când ai fost crescut astfel? Copilăria are o foarte mare importanţă în dezvoltarea individului. Din punctul meu de vedere, cel mai frumos dar pe care mi l-ar fi putut oferi părinţii mei ar fi fost acela de a mă învăţa să mă iubesc pe mine însămi. Asta mi-ar plăcea să văd că se învaţă în şcoli. Pentru că toate comportamentele noastre sunt determinate de doi factori principali: iubirea şi teama.

<!–

Formul de quiz

–>

Lipsa iubirii de sine – semne şi simptome

CSÎD: Când începe să se ştirbească iubirea de sine?
Brigita Brigila:
Atunci când: cauţi iubirea celorlalţi, crezi că nu valorezi nimic, începi să mănânci nesănătos, să nu mai faci sport, să te critici, să mănânci compulsiv, să nu îţi asculţi nevoile corpului, intuiţia, să ai gânduri şi sentimente negative, să faci alegeri din frică, şi nu din iubire, să ai sentimente de vinovăţie şi regrete, când respingi complimentele…

Care sunt cauzele pentru care nu suntem împăcaţi cu noi înşine şi nu ne apreciem

CSÎD: Ce factori duc la pierderea iubirii de sine, a încrederii în propria persoană?
Brigita Brigila:
Credinţele (că ai greşit, că ai eşuat, că nu eşti suficient de bun, că nu ar fi trebuit..). De exemplu, credinţa că există eşec. În realitate, dacă te-ai iubi suficient de mult ai şti că tu faci în orice moment tot ce poţi şi orice ar ieşi e bine. Ştii că orice se întâmplă este pentru evoluţia sufletului tău. Dacă nu iese aşa cum te aşteptai, ori câştigi, ori înveţi ceva. Deci nu există eşec. Asta e doar părerea mea. Dar acest adevăr m-a ajutat foarte mult fiu împăcată cu orice rezultat. Katie Byron, autoarea mea preferată spune: „Eşec? Nu există aşa ceva. Este imposibil să eşuezi în nimic. Poate succesul tău nu arată cum ai crede, dar asta nu înseamnă că ai eşuat. Este treaba ta să-ţi deschizi mintea şi să-ţi dai seama de ce este mai bine că ai ajuns la A decât la B.”

Preluat de la: csid.ro