artiom1.jpg
Echipa #diez a discutat cu Artiom Zavadovschi, activistul pentru drepturile persoanelor LGBT și acesta ne-a recomandat un Top 7 al localurilor din Chișinău prietenoase persoanelor LGBT.

„În Chișinău, deocamdată, nu sunt localuri destinate persoanelor LGBT, deși în 2005-2007 existau vreo două baruri gay ale căror proprietari au fost gay și lesbiene. Dat fiind faptul că astfel de localuri tematice nu există, am decis să fac o listă a localurilor care sunt prietenoase persoanelor LGBT. Bineînțeles că trebuie să fie și câteva criterii de evaluare: gradul de deschidere a proprietarilor spre clienții LGBT, atitudinea personalului față de clienții LGBT, istoria găzduirii evenimentelor LGBT, popularitatea localului în rândul persoanelor LGBT, etc.” spune Artiom.

#1. Spălătorie, str. Eminescu, 72

Photo Credit: San Dul/ Spălătorie

Photo Credit: San Dul/ Spălătorie

Spălătoria este mai mult decât un bar. Aceasta este un spațiu care adună comunități întregi. Dacă Spălătoria nu exista, atunci ar fi trebuit inventată. Este cel mai subversiv și underground local din Chișinău unde te poți simți liber/ă mereu, chiar și la un concert de muzica heavy metal.

#2. Black Hole, str. Independenței, 28

Photo Credit: Black Hole

Photo Credit: Black Hole

Black Hole (fosta Korovva) există mai puțin de un an, dar a reușit, datorită bunei voinței a proprietarilor să demonstreze prin fapte că este al doilea cel mai LGBT-friendly local din Chișinău, mai ales că se află la periferia orașului.

#3. Kira’s Club, str. Veronica Micle, 7

Photo Credit: Kiras Club

Photo Credit: Kiras Club

Cine nu a nimerit măcar odată la petrecerile găzduite de Kira’s Club? Orice alte cuvinte sunt de prisos. Într-un cuvânt, superb!

#4. Propaganda Café, str. Șciusev, 70

Photo Credit: Propaganda

Photo Credit: Propaganda

Este adevărat că localurile își manifestă atitudinea prietenoasă și inclusivă datorită proprietarilor, personalului și clienților săi, mai ales atunci când localul se poziționează dincolo de o încăpere sau o afacere. Propaganda este unul din cele mai elocvente exemple ale acestei afirmații.

#5. Retro Cinema, str. Eminescu, 55

Photo Credit: Retro Cinema

Photo Credit: Retro Cinema

Retro Cinema este o cafenea mai puțin cunoscută publicului larg, însă anume aceasta o face atât de populară în rândul comunității LGBT. Există proprietarii care, pur și simplu, manifestă atitudine omenească față de proprii clienți, toți clienții.

#6. Smokehouse, bd. Ștefan cel Mare, 128

Photo Credit: Smokehouse

Photo Credit: Smokehouse

Despre Smokehouse e destul să spui că are cea mai mare concentrație a străinilor pe metru pătrat din orice localuri din Chișinău și că, actualmente, este localul preferat al comunității lesbienelor. Cel mai amuzant fapt despre Smokehouse este  că unul din bucătarii localului este susținător al mișcării homofobe „Noua Dreaptă” și nu se jenează să poarte hanoracul cu imaginea crucii legionare în timpul orelor de lucru. Deci, acest restaurant într-adevăr este pentru toți.

#7. Uptown Café, str. Pușkin, 10

Photo Credit: Uptown Cafe

Photo Credit: Uptown Cafe

Este cel mai hipster local din listă, însă nu asta o face pe Uptown Cafe unul din cele mai LGBT-friendly locuri din Chișinău (printer hipsteri tot există homofobi!). Uptown la fel se deosebește de orice alt local prin atmosferă creată de proprietari, personal și clienți. E o plăcere să te afli acolo și să-ți ții partenerul de mână sau să-i dăruiești un pupic fără nicio jenă.

„Această listă nu este exhaustivă și nu pretinde a fi obiectivă. Bineînțeles, în Chișinău mai există localurile care ar putea continua acest top, precum, de exemplu, rețeaua cafenelelor Tucano Coffee, Rozmarin, Eli-Pili, Gastrobar, Barbar, etc. Cu siguranță mai există localurile care, deși nu sunt atât de populare și nu neapărat se află în centru, adună persoanele LGBT sau le crează atmosferă prietenoasă datorită atitudinii proprietarilor sau a faptului că aceștia tot fac parte din comunitatea LGBT” conchide Artiom.

Preluat de la: Diez.md