legume.jpg
Cu siguranță ai auzit vreodată că pentru o viață sănătoasă este necesar să consumăm minimum cinci fructe și legume pe zi. Afirmația se bazează pe faptul că fructele și legumele conțin multe vitamine, minerale, antioxidanți și alți nutrienți. Așa cum vara e vestită pentru abundența de crudități proaspete din grădinile bunicilor sau din piață, am decis să vorbim astăzi despre ce conțin cele mai populare fructe și legume pe care le puteți întâlni în această perioadă și motivul pentru care ar trebui să le includem în regimul nostru alimentar.

În această perioadă, mulți aleg să înlocuiască cina, gustările cu o salată sau pur și simplu cu câteva fructe. Așadar, haideți să vedem ce se ascunde totuși în spatele unei salate sau a unei farfurii cu fructe.

#1. Pepenele roșu

Pepenele roșu este motivul pentru care majoritatea oamenilor așteaptă vară. Ceea ce este o idee minunată, căci pepenele roșu, în primul rând, ne hidratează, foarte oportun pentru canicula de afară. Totodată, conform experților, pepenele roșu conține o substanță, licopenul, care ne protejează de soare, mai exact de arsurile pe care acestea le provoacă. Unele studii arată că licopenul este și un bun ajutor în lupta contra cancerului.

#2. Perele

Recent au apărut pe piață și perele. Chinezii considerau că perele oferă viață veșnică. E un mit sau nu, dar studiile confirmă că perele conțin foarte multe substanțe benefice pentru organismul nostru. Femeilor însărcinate le sunt recomandate perele pentru consum, căci conțin o cantitate mare de acid folic care este foarte important în sarcină. Vitamina C este un alt component pentru care perele sunt recomandate spre consum, deoarece contribuie la îmbunătățirea sistemul imun, la vindecarea rapidă a rănilor și la altele. Totodată, perele conțin foarte multe fibre, esențiale pentru o digestie bună.

#3. Caisele

Deși perioada de recoltare a caiselor e pe sfârșite, beneficiile lor prezentate ne vor convinge să mai mâncăm câteva. Caisele sunt de o minunată culoare portocalie, ceea ce ne indică faptul că sunt o sursă bună de betacaroten, care în organism este convertit în vitamina A. Această vitamină este necesară pentru îmbunătățirea vederii și a calității pielii. În același timp, caisele pot îmbunătăți sănătatea inimii grație potasiului pe care îl conțin. Vitaminele C, K și E, de asemenea, se regăsesc în compoziția caiselor.

#4. Murele

Ați știut că murele trebuie consumate cu prudență, deoarece conțin salicil, substanța activă a aspirinei? Deși cantitatea este semnificativ mai mică, ar trebui să consumăm atent aceste fructe, ne sugerează experții. Antioxidanții sunt motivul pentru care nutriționiștii recomandă consumul murelor, căci antioxidanții oferă viață tuturor celulelor din organismul nostru. Alături de vitaminele E și C, murele sunt o adevărată comoară de nutrienți.

#5. Piersicile

Studiile spun că piersicile sunt foarte bogate din punct de vedere nutrițional, căci precum caisele sunt o bună sursă de vitamina A, ceea ce ne îmbunătățește semnificativ vederea. În combinație cu vitamina E pe care, de asemenea, o conține, o piersică ne poate ajuta la îmbunătățirea calității pielii. Piersicile sunt o sursă importantă de antioxidanți, de betacaroten și de flavonoide, substanțe ce ajută la încetinirea procesului îmbătrânirii, reducând riscul apariției anumitor tipuri de cancer și a anumitor boli cardiovasculare.

#6. Porumbul

Porumbul este la ordinea zilei acum, la fiecare intersecție putem vedea cum cineva comercializează porumb numai bun pentru fiert sau porumb gata preparat pentru consum. Un studiu realizat de Journal of Agricultural Food and Chemistry a demonstrat că, cu cât porumbul este mai mult gătit, cu atât nivelul de antioxidanți, ca luteina, care combate orbirea la adulții în vârstă, este mai ridicat.

#7. Sfecla roșie

De cele mai multe ori, gospodinele prepară din sfeclă borș roșu sau diferite salate. În orice mod ar fi preparată, sfecla roșie se regăsește printre cele mai nutritive legume. După cum ne prezintă mai multe surse, luteina pe care o conține este o substanță ce ne protejează ochii pe termen lung, iar antioxidanții ne oferă viață în cel mai direct mod, fiindcă luptă împotriva cancerului. Totodată, foarte bogate sunt și tulpinile, pe ele nu ar trebui să le aruncăm.

#8. Salata

Toate tipurile de salată – creață, iceberg, kale și altele – sunt surse bogate de nutrienți. Nu în zadar se zice că verdele salatei ne poate oferi viață. Slabe în calorii, frunzele de salată sunt o sursă bogată de antioxidanți, de vitamina B, de potasiu și de calciu (190 de grame de varză creață este echivalentă cu 27 la sută din necesarul zilnic de calciu). Toate luate împreună, consumul de verdeață ne ajută să prevenim maladiile osoase, cardiovasculare și cancerigene.

#9. Roșiile

Experții spun că în spatele roșului aprins al acestor legume stă o combinație de antioxidanți, de vitamine și minerale. Vitamina A, betacarotenoizii, luteina, potasiul, fierul și calciul sunt doar unii dintre acești nutrienți care împreună contribuie la păstrarea sănătății oaselor, a pielii, a vederii, precum și ne apără de unele tipuri de cancer sau de alți agenți patogeni.

#10. Spanacul

Cu siguranță ai văzut sau ai încercat să prepari ceva cu spanac, fiindcă ai auzit că este bun pentru sănătate. Articolele ne informează că spanacul este o sursă bogată de fier, de vitaminele K și C, de vitaminele grupului B, de antioxidanți. Toate împreună previn boli osoase, hematologice și ne asigură o îmbătrânire frumoasă, dar cel mai important – târzie, spanacul fiind considerat un aliment al tinereții.

N.B.: este important de menționat că fructele consumate în exces pot ridica nivelul de glucoză din organism. Așadar, consumul trebuie să fie rațional.

Preluat de la: diez.md