minsk.jpg
Autoritățile din Belarus susțin că Lukașenko a câștigat peste 80 % din voturi la alegerile prezidențiale desfășurate pe parcursul zilei de ieri. Totodată presa locală anunță că un bărbat a decedat în timpul protestelor și că sunt mai mulți răniți.

În dimineața zilei de 10 august, CEC din Belarus a publicat primele rezultate preliminare ale alegerilor prezidențiale. Potrivit acestora, Alexander Lukașenko a primit peste 80 % din voturi, iar principala sa adversară, candidata opoziției, Svetlana Tihanovskaia – mai puțin de 10 %. Volumul de participare la vot a depășit 84 %. Acest lucru corespunde aproximativ cu datele exit-poll-ului, care au fost difuzate în ziua alegerilor de către sociologii acreditați de autorități și contrazic radical informațiile opoziției, despre care, dimpotrivă, s-a vorbit că 70 % de voturi ar fi fost acumulate de Tihanovskaia, transmite meduzia.io.

Între timp, în spitalele din Minsk au fost internate zeci de persoane care au fost rănite în timpul protestelor de ieri, iar o persoană a decedat.

În seara zilei de 9 august, după închiderea secțiilor de votare din Minsk și din alte orașe din Belarus, au început proteste masive. Poliția anti-revoltă a folosit forța. Confruntările dintre protestatari și poliție au continuat până în jurul orei trei dimineața.

Judecând după filmările de la fața locului, unii dintre protestatari au fost răniți grav. Așa cum s-a raportat în centrul pentru drepturile omului „Viasna”, ca urmare a coliziunii unui vehicul de transport care a intrat în mulțime, o persoană a fost ucisă. Tânărul a primit o vătămare craniocerebrală incompatibilă cu viața ca urmare a unei coliziuni cu echipamente speciale pe Bulevardul Pobeditelei. Medicii ambulanți care au ajuns la fața locului nu l-au putut salva.

În urma intrării vehiculului în mulți au mai fost rănit grav încă alte trei persoane, iar un protestatar a fost rănit grav la picior din cauza unei grenade, transmite currenttime.tv.

Totodată, se anunță că până la această oră de către forțele de ordine au fost reținute peste 200 de persoane care au participat la protestul de ieri. Autoritățile din Belarus deja au anunțat că a fost deschisă o cauză privind „violența împotriva forțelor de ordine” și amenință organizatorii cu închisoarea pentru un termen de la 8 până la 15 ani de închisoare.


Reamintim că ieri, 9 august, în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale. Conform datelor oficiale, a câștigat Lukașenko. Acesta se află la conducerea țării timp de un sfert de secol.

Exit poll-urile postate de media de stat din Belarus îl arătau pe Lukaşenko câştigând cu aproximativ 80 % din voturi, un rezultat despre care purtătoarea de cuvânt a lui Tihanovskaia, Anna Krasulina a declarat pentru dpa că este „departe de orice realitate”.

După anunțarea rezultatelor exit-poll-urilor în stradă au ieșit să protesteze mai mulți oameni care au acuzat autoritățile de fraudarea alegerilor.

Preluat de la: diez.md