Baschetbalista Brittney Griner, condamnată la nouă ani de închisoare pentru deținerea unor țigări electronice ce conțineau ulei de canabis, a fost schimbată cu un traficantul de arme rus, Viktor Bout.

Joi, 8 decembrie, starul american Britney Griner a fost eliberat în urma unui schimb de prizonieri. Ea a părăsit închisoarea rusă și a zburat în Statele Unite. Acest lucru a fost anunțat de președintele Joe Biden pe Twitter.

În februarie2022, Rusia a acuzat-o pe sportiva de 31 de ani, care a zburat la Moscova din New York, de trafic de droguri. La examinarea bagajului de mână, în el au fost găsite cartușe pentru țigări electronice care conțineau ulei de canabis.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că baschetbalista americană a fost reținută pe nedrept în Rusia. Autoritățile americane au recunoscut-o pe sportivă ca ostatică și au cerut Federației Ruse să o elibereze din arest.

În ciuda intervenției SUA, Rusia a refuzat să o elibereze pe Griner. Pe 25 octombrie, Tribunalul Regional din Moscova a respins recursul avocaților săi și a recunoscut pedeapsa jucătoarei americane de baschet ca fiind legală cu nouă ani de închisoare.

Ministerul rus de Externe a declarat că a schimbat-o pe Griner cu cetățeanul rus Victor Bout, un fost traficant de arme. Victort, supranumit Negustorul Morţii , a fost închis în SUA după ce fusese capturat în Thailanda în 2008 de agenții americani ce i-au întins o capcană pretinzând că ar fi cumpărători de arme.

Viaţa lui Bout a fost inclusă în scenariul filmului „Traficantul de arme” („Lord of War”), lansat în 2005, care descrie povestea unui traficant de arme interpretat de Nicolas Cage.

Preluat de la: diez.md