pixel.png

În urma unui nou studiu s-a putut observa o legătură între băile fierbinţi făcute zilnic şi scăderea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare. Bolile cardiovasculare sunt un termen umbrelă care acoperă mai multe afecţiuni ale inimii şi sistemului vascular care, de cele mai multe ori afectează persoanele în vârstă, iar la nivel global, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se clasează în principalele cauze de deces.

Diferiţi factori pot influenţa expunerea unei persoane la problemele cardiovasculare, dar din fericire, cu paşi mici, se pot schimba. Mai exact, unii dintre factori ţin de stilul de viaţă, dietă şi activitatea fizică.

O nouă cercetare condusă de oamenii de ştiinţă de la şapte instituţii din Japonia, plus Universitatea Minia din Egipt, arată o asociere între băile fierbinţi făcute frecvent şi scăderea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare. În timp ce studiul a fost unul de observare, fără să se poată verifica mecanismul prin care cele doup funcţionează, autorii lucrării spun că ”expunerea corpului la temperaturi crescute, contractilitatea miocardică, pulsul şi circulaţia sangvină, dar şi scăderea celulelor endoteliale elimină stresul. Aceste efecte sunt similare impactului exerciţiilor asupra carpului şi se crede că îmbunătăţeşte funcţia vasculară pe termen lung”.

<!–

Formul de quiz

–>

Riscul de boli cardiovasculare, mai mic cu 28%

Pentru acest studiu, cercetătorii au obţinut date de la Centrul de Sănătate Publică din Japonia de la peste 61.000 de participanţi cu vârste cuprinse între 45 şi 59 de ani. Aproximativ 43.000 dintre participanţi au luat parte la studiu încă din 1990, perioadă în care au vorbit despre obiceiurile pe care le au, de la dietă şi sport, până la durata de somn, indexul de masă corporală şi istoricul medical. Toate informaţiile au fost acumulate până la finalul studiului, în decembrie 2009.

În perioada 1990-2009, echipa de cercetători a înregistrat 2.097 de decese din cauza problemelor cardiovasculare, dintre care 275 erau asociate infarctului, 53 stop cardiorespirator şi 1.769 accidentului vascular cerebral. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care obişnuiau să facă baie fierbinte în fiecare zi aveau un risc scăzut cu 28% de a suferi boli cardiovasculare, comparativ cu cei care făceau de două ori pe săptămână sau cu o frecvenţă mai mică. Totodată, cercetătorii au descoperit că oamenii preferă băile călduţe şi nu cele cu apă fierbinte.

Preluat de la: csid.ro