1532772162095.jpeg

De când și-a încheiat mandatul de președinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama călătorește tot mai mult. În această vară, politicianul va vizita Africa împreună cu soția sa. Pentru această călătorie, dar și pentru timpul liber până în toamnă, Obama și-a planificat să reușească lectura câtorva cărți.

Iată ce opere vor fi pe noptiera politicianului până în septembrie, potrivit Wall-Street.

1. „O lume se destramă” de Chinua Achebe

Un adevărat clasic al literaturii mondiale. Acest roman prezintă o imagine a luptei societății tradiționale cu influențele străine, de la misionarii creștini la colonialismul britanic. O capodoperă care a inspirat generații de scriitori din Nigeria din Africa și din întreaga lume.

2. „Americana” de Chimamanda Ngozi Adichie

De la unul dintre cei mai mari scriitori contemporani ai lumii apare povestea a doi nigerieni care își fac drumul în SUA și în Marea Britanie, ridicând întrebări universale despre rasa și apartenență, experiența diasporei africane, căutarea unei identități și a unei case.

3. „Întoarcerea” de Hisham Matar

O amintire frumoasă, care echilibrează cu pricepere un ghid despre istoria recentă a Libiei cu povestea autorului care își caută tatăl dispărut în închisorile lui Gaddafi.

4. „Cei goi și cei morți” de Norman Mailer

Publicat în 1948, romanul Publicat în 1948, romanul „Cei goi și cei morți” înregistrează cu precizia și realismul unui reportaj lupta disperată a treisprezece soldați americani pe o insulă din Pacific controlată de japonezi. Vânați de lunetiști și angajați în lupte corp la corp, soldații trec printr-un adevărat infern. Urmărind transformările pe care le suferă soldații angrenați în conflict, Mailer îi caracterizează pe fiecare în parte prin flashback-uri menite să le lumineze existențele anterioare.

5. „Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez

„Un veac de singurătate”, capodopera care l-a propulsat pe Gabriel Garcia Mărquez pe orbita celebrității internaționale și i-a adus premiul Nobel (1982), este, în opinia unanimă a criticii – după Don Quijote de la Mancha, nemuritoarea creație a lui Cervantes -, cel mai frumos roman de expresie spaniolă din toate timpurile, așa cum mărturisește și Pablo Neruda care îl numește „Don Quijote al timpului nostru”.

6. „Gilead” de Marilynne Robinson

După 25 de ani de menaj, Marilynne Robbinson scrie o poveste despre trei generații, de la Războiul Civil până în secolul XX. Romanul ei a câștigat premiul Pulitzer în 2004, a intrat în top 10 cele mai bune cărți ale anului realizat de New York Timesc și a câștigat Premiul Cercului Criticilor Naționaliști pentru Ficțiune.

7. „Problema celor trei corpuri” de Cixin Liu

„Problema celor trei corpuri” este scrisă de cel mai iubit autor de SF din China, Cizin Liu, care a câștigat premiul Hugo cu această carte. Cartea face parte din colecția „The Remembrance of Earth’s Past Trilogy” împreună cu cărțile „The Dark Forest” și „Death’s End”.

Preluat de la: zugo.md