pixel.png

Conform informaţiilor oferite de medicii de pe platforma canceruldesân.ro, primul navigator pentru pacientele diagnosticate cu cancer de sân în România, autoexaminarea sânilor, în fiecare lună, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a depista orice modificare apărută la nivelul sânilor. Modificările la nivelul sânilor ar putea reprezenta un semnal de alarmă pentru apariţia cancerului de sân. Deşi nu este o metodă de screening, care să permită diagnosticarea cancerului mamar în stadiul 0, autopalparea poate identifica tumori aflate în stadiul I sau II, cu potenţial vindecabil şi recuperabil prin urmarea unui tratament corect.

În ultimii ani, se vorbeşte foarte mult în media despre autopalparea sânilor, totuşi puţine femei o fac consecvent şi foarte puţine o fac corect. Mai multe studii demonstrând că doar 2-3% dintre acestea practică o examinare ideală după un instructaj corect. Totodată, deşi cancerul de sân reprezintă un pericol iminent odată cu depăşirea vârstei de 50 de ani, foarte puţine persoane se autopalpează în vederea identificării unor formaţiuni tumorale.

Teama de diagnostic – una dintre cauzele pentru care femeile nu verifică sănătatea sânilor
Conform specialiştilor, motivele care stau la baza acestei rate scăzute a autoexaminării includ: teama de diagnostic, subiectivismul examenului, natura intimă a gestului, disconfortul produs de examinarea sânilor, precum şi frica faţă de operaţia de extirpare a sânilor în cazul unui diagnostic pozitiv.
Cu toate acestea, studiile arată că peste 93% dintre cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes dacă sunt depistate precoce.

<!–

Formul de quiz

–>

Cancer de sân – ce pot semnala nodulii

Practic, în timpul autopalpării sânilor, aveţi posibilitatea de a identifica orice modificare, nodul, ganglion sau tumoră nou formată. În funcţie de stadiul cancerului de sân, formaţiunile pot avea diverse dimensiuni, fiind localizate în suprafeţe specifice. Astfel:

  1. Cancer de sân – stadiul I: formaţiunea tumorală are o dimensiuni de până în 2 cm, iar nodulii limfatici din axilă (ganglionii) sunt palpabili şi mobili;
  2. Cancer de sân – stadiul II: formaţiunea tumorală are o dimensiune între 2 cm – 5 cm, iar ganglionii sunt palpabili şi bine fixaţi;
  3. Cancer de sân – stadiul III: formaţiunea tumorală are dimensiunea de peste 5 cm, iar ganglionii sunt situati la nivel axilar, imobili si măriţi;
  4. Cancer de sân – stadiul IV: este caracterizat de extinderea tumorii la nivelul pielii, precum şi către alte organe (metastaze).
     

Preluat de la: csid.ro