Austria și Țările de Jos au votat astăzi, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație. Statul acceptat în spațiul Schengen de către cele 22 de țări membre ale UE, care fac parte și din spațiul de liberă circulație, a fost Croația, transmite caleaeuropeană.ro.
Austria este singura ţară din UE care s-a opus aderării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată de către Austria și de către Țările de Jos.
Potrivit surselor citate, Țările de Jos și-au clarificat votul exprimat, explicând că este în favoarea aderării României la Schengen, așa cum au decis Guvernul și Parlamentul de la Haga. În schimb, votul final a fost negativ deoarece România a fost inclusă la pachet cu Bulgaria, Țările de Jos considerând că Sofia nu este pregătită să adere.
În același timp, reprezentanții Comisiei Europene, prin vicepreședintele Margaritis Schinas, au cerut un vot pozitiv pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul de liberă circulație.
Potrivit caleaeuropeană.ro, susținere pentru România a fost manifestată și de Germania, Franța, Slovacia, Suedia și Spania.
Croația a primit acordul de aderare unanim al Consiliului pentru afaceri interne și justiție. „La 1 ianuarie 2023 devenim membru al spațiului Schengen”, a afirmat premierul croat, Andrej Plenkovic, într-o postare pe Facebook.
Într-o declarație de presă comună, ministrul ceh de interne Vít Rakusan și comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, au salutat acceptarea Croației și și-au exprimat regretul că Bulgaria și România, deși respectă condițiile de aderare, nu au fost primite în spațiul Schengen.
Preluat de la: diez.md