FotoJet-2-1.jpg
Cu toții știm despre Disney. Cineva adoră filmele și animațiile produse de faimoasa companie media, împreună cu personajele culte care s-au născut acolo, pentru cineva este un vis să ajungă la Disneyland, iar altcineva visează să ajungă să facă parte din echipa imensă și multidimensională a acestei lumi care ni se asociază cu cele mai frumoase amintiri din copilăria noastră.

În acest articol îți vom povesti despre Cristina Pohilenco, tânăra care a reușit să ajungă în lumea Disney în calitate de manageră a echipei de programe pentru mai multe posturi de televiziune liniare din cadrul The Walt Disney Company.

„Salut, sunt Cristina Pohilenco, am 31 de ani și lucrez în televiziune de 13 ani” – aceasta este prezentarea pe care Cristina spune că o rostește despre sine cu mândrie.

Cristina lucrează în media de la vârsta de 17 ani, adică întreaga sa viață de adult. A asistat la inaugurarea televiziunii JurnalTV în 2010, cu care colaborează din anul 2009. Acolo a reușit să treacă prin mai multe funcții și poziții acumulând astfel o experiență vastă în domeniul media.

„Această creștere sănătoasă a fost esențială pentru dezvoltarea mea profesională și personală. Am crescut în același timp cu televiziunea. Este o experiență de o viață întreagă, pentru o viață întreagă”, povestește ea.

După cum am menționat, de curând, Cristina a început colaborarea cu gigantul Disney. Așadar, am stat de vorbă cu ea și îți vom relata povestea și calea sa de la începutul carierei sale în media și până în acest punct.

„Am experiență de reporteră, copywriter, directoare de programe și vicedirectoare. Această creștere sănătoasă mi-a asigurat totul pentru a atinge acest nivel”

Mai mult de un deceniu din viața Cristinei a fost petrecut alături de cea mai mare televiziune independentă din Moldova, unde a acumulat experiență și a crescut în funcții și abilități.

„JurnalTV mi-a oferit și îmi oferă în continuare o experiență excelentă de a învăța și de a dezvolta abilitățile de om de televiziune. Am experiență de reporteră, copywriter, directoare de programe și vicedirectoare. Am fost implicată mereu în toate activitățile televiziunii, iar această creștere sănătoasă din punct de vedere ierarhic mi-a asigurat totul pentru a atinge acest nivel. Perioada de vicedirectoare o consider a fi cea mai reușită, cea mai grea și cea mai importantă în același timp”, spune ea.

Cel mai valoros lucru din perspectiva sa este echipa alături de care a lucrat și spune că sediul JurnalTV a devenit a doua sa casă, unde a trăit „cea mai minunată experiență de lucru”.

Un an din viața sa Cristina l-a petrecut în Țările de Jos, unde a lucrat în calitate de distribuitoare de conținut, experiență care a ajutat-o să-și testeze capacitățile în vânzări.

Din perspectiva sa, abilitățile de care a avut nevoie și de care a dat dovadă în procesul de lucru sunt cele de comunicare, diplomație, convingere, motivare a echipei, iar un lucru important care încununează opera este scopul comun al echipei. La fel de importantă, în opinia Cristinei, a fost și rămâne seninătatea în gândire și abilitatea de a fi mereu la curent cu ce se întâmplă pe piață, în industrie și, de fapt, în general.

„Am reușit să fac din toate câte un pic. Sunt o fire creativă, pot să calculez totul la secundă, știu să pun întrebările corecte, să obțin un răspuns favorabil, să negociez și să stabilesc direcții strategice”, spune ea.

Cât despre dificultățile întâmpinate, Cristina spune că au existat și perioade mai puțin luminoase, cu presiuni financiare, cu momente în care ultima soluție era să cedezi, cu mutări în alte oficii, pandemie, război.

„Toate aceste momente nu se predau la nicio școală sau universitate. Nu ești pregătit(ă) pentru ce poate să îți ofere ziua de mâine, iar acestea sunt lecții dure, dar foarte prețioase”, menționează tânăra.

Cristina a ținut să menționeze și oamenii de la care spune că a învățat enorm: Adrian Buraga, directorul general JurnalTV, și Val Butnaru, fondatorul acestui trust.

„Spuneam mai sus despre importanța unui «scop comun». Cu ei l-am inițiat, l-am dezvoltat și l-am păstrat solid. Alături de acești domni, care m-au susținut întotdeauna, și cu o echipă puternică în spate continuăm să demonstrăm că cerul este limita”, povestește ea.

„Pentru mine este o onoare și o șansă uriașă să fac parte din acest univers”

Cristina spune că întotdeauna a avut o relație de love & hate cu Țările de Jos. A locuit acolo mai bine de un an, apoi a revenit acasă. Însă de data aceasta, în relația sa cu Țările de Jos a câștigat love.

„A fost o decizie personală de a reveni în Amsterdam și, totodată, parcă planetele s-au aliniat în ordinea potrivită. A apărut șansa de a face parte din echipa The Walt Disney Company, regiunea Benelux, cu sediul la Amsterdam”, povestește ea.

De asemenea, tânăra povestește că anterior a avut ocazia să cunoască câteva persoane care lucrau la Disney și, la fel, spune ea, în momentul în care a cunoscut persoane din biroul din Amsterdam și-a dat seama că este locul perfect pentru a începe un nou capitol din viața sa.

„Când zici «Disney», toată lumea știe despre acest brand, de la copii la bunici. Pentru mine este o onoare și o șansă uriașă să fac parte din acest univers”, spune Cristina.

La întrebarea „de ce Disney?”, Cristina răspunde că Disney este un conglomerat imens la nivel global, care conține multe medii de afaceri: parcuri de distracții, croaziere, producții de film, animație, canale de televiziune și platforma mondială de streaming de top.

În ultimii doi ani, Disney a achiziționat 20th Century FOX și a fost una dintre cele mai mari fuziuni în industrie, care a fortificat poziția Disney. Puterea acestui brand este imensă, iar de-a lungul celor 100 de ani de istorie, a reușit întotdeauna să facă fața provocărilor acestei industrii. A păstrat acest brand stabil, constant și loial publicului.

„Aventura la Disney îmi oferă atât de multe oportunități de a învăța, de a crește și de a fi parte a acestui gigant media. Sunt încântată că am început aventura la Disney exact în perioada în care vor celebra cea de-a o suta aniversare a House of Mouse”, povestește Cristina.

(În 2023, compania Walt Disney sărbătorește 100 de ani de la apariție prin organizarea celui mai mare eveniment din istoria Disney – Disney 100 Years of Wonder.)

„Este un bun start la Disney și am toată pregătirea necesară pentru această poziție”

Odată integrată în echipă, Cristina exercită funcția de manageră a echipei de programe, care se ocupă de realizarea programelor zilnice ale posturilor de televiziune liniare: Disney Channel, Disney XD, FOX, 24 Kitchen, National Geographic. Din spusele ei, sarcina care îi revine aici este una foarte similară cu jobul pe care l-a avut în calitate de directoare de programe la JurnalTV.

Potrivit ei, această poziție antrenează comunicarea și coordonarea lucrului cu foarte mulți colegi din diferite departamente, țări și, la fel, cu partenerii companiei. Totodată, ea mai spune că, de când a ajuns la Disney, nicio zi nu a fost la fel, acest loc fiind o sursă de inspirație, o responsabilitate colosală, dar totodată o satisfacție mare în procesul de lucru alături de colegi extraordinari.

Pentru Cristina această oportunitate reprezintă un punct extrem de important în cariera sa, fiindcă simte că face parte din unul dintre cei mai mari jucători media de pe piața globală. Aici are ocazia atât să învețe, cât și să ofere din cunoștințele sale acumulate de-a lungul acestor 13 ani de activitate.

„Când am vizitat studiourile Disney din Los Angeles, doar visam: «Oare cum e să lucrezi cu așa un gigant media?». Acum acest lucru este realitate și cred că toate emoțiile vin exact din acest loc al sufletului”, spune ea.

Totuși, tânăra menționează că știe că acesta este un bun start la Disney și că are toată pregătirea necesară pentru această poziție. Munca pe care o face reprezintă o etapă importantă în coordonarea activității întregii echipe pentru a obține un rezultat admirabil pe ecran și pentru a crea o experiență unică pentru telespectatori.

În viziunea sa, Disney este compania care mereu încurajează talentele și creșterea profesioniștilor, ai cărei piloni strategici sunt diversitatea și incluziunea, iar experiența pozitivă a consumatorilor și excelența operațională sunt punctele de reper ale brandului.

„Sunt o persoană loială și prefer «cursele lungi»”

Cristina spune că printre punctele sale forte sunt faptul că reușește să vadă imaginea de ansamblu, să pregătească planuri de strategie și mișcări tactice pentru companie, că îi place să rezolve probleme și că adoră să creeze legături între persoane.

„Capacitățile de comunicare și dexteritatea mea diplomatică mă vor ține mereu pe linia de plutire. Pe zi ce trece, compania se dezvoltă, se ajustează după vremurile actuale, iar industria prevede că în următorii ani se va schimba modul de a consuma media, ceea ce a început deja să se observe. Canalele liniare oferă loc digitalului și platformelor de streaming, dar totuși rege rămâne conținutul.

Îmi doresc să demonstrez capacitățile mele mai departe. Abia aștept să mă surprind și să văd în care direcție va merge cariera mea. Sunt o persoană loială și prefer «cursele lungi»”, spune ea.

După mai mult de 13 ani lucrați alături de echipa JurnalTV, Cristina menționează că ar vrea să urmeze aceeași traiectorie pe viitor, alături de echipa de la The Walt Disney Company.

Totuși, ea spune cu statornicie că va fi în continuare parte din mișcarea de schimbare a industriei media din Republica Moldova și că va fi în continuare cea mai aprigă susținătoare a cultivării talentelor pe piața locală, alături de colegii săi de la JurnalTV.

„Vreau să arăt că în Moldova există televiziuni performante și că există spațiu de dezvoltare a acestei industrii”

Această nouă etapă îi va oferi o experiență enormă, multe contacte, colegi și lecții noi, iar Cristina își propune să-și șlefuiască abilitățile de comunicare și de gestionare a unei echipe noi, iar acest lucru va fi posibil datorită noilor colegi pe care îi admiră la fel de mult și de la care spune că are ce învăța.

„Tot aici voi crește capacitățile de a lucra și cu JurnalTV. Vreau să le arăt celor de la Disney toată experiența pe care am obținut-o la JurnalTV, să vadă că în Moldova există televiziuni performante și că este spațiu de dezvoltare și creștere a acestei industrii.

Să faci televiziune în Moldova e ca și cum ai conduce o mașină pe cele mai rele drumuri. În schimb, după asta, poți conduce o mașină oriunde. Poate am exagerat un pic, dar asta e ideea – că noi am fost nevoiți să învățăm să facem televiziune de calitate în cele mai grele condiții”, mărturisește Cristina.

În plus, ea își propune să cultive ideea că poți face televiziune și că poți rămâne uman(ă) în același timp, fiindcă știe că există foarte mulți adepți ai teoriei că „în televiziune, ca să reușești, trebuie să calci peste trupuri, să fii oportunist(ă) și fără milă”.

„Am avut norocul să nu fiu infectată și să păstrez acest bun simț și partea umană. Asta vreau să fac în continuare. Să demonstrez că este posibil și important să crești alți oameni, pe următorii profesioniști. La fel cum eu am fost crescută de profesioniști, acum este de datoria mea să educ specialiști și să ofer șanse de creștere. Este un gând foarte mic, dar foarte important, care cred că face diferența dintre un om trecător prin media și un om de televiziune total dedicat”, spune tânăra.

„Lumea se teme de schimbare, dar câteodată, schimbarea este cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla”

Pentru a atinge noi culmi, Cristina spune că este nevoie de foarte multă muncă și perseverență, iar lenea trebuie să fie un dușman. Ea crede că este nevoie de a visa cât mai sus, dar niciodată de a nu uita proveniența și de a nu lăsa faima sau puterea să aburească viziunea.

„Lumea se teme de schimbare, dar câteodată, schimbarea este cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla, însă tot succesul este datorat echipei, oamenilor cu care lucrezi, companiei și celor care au încredere în tine”, împărtășește tânăra.

Cristina spune că pentru ea este importantă loialitatea, lipsa standardelor duble, sinceritatea în gândire și în decizii, abilitatea de a oferi o explicație dacă este cazul, de a admite greșelile, de a departaja personalul de profesional, de fi curios/curioasă, de a gândi în rețea cu alți oameni și de a cunoaște oameni, fiindcă niciodată nu știi de unde poate să apară următoarea oportunitate.

Ea mai spune că apreciază mult în oameni abilitatea de a fi recunoscători, de a aprecia ceea ce au astăzi și de a spune altor oameni „mulțumesc” și „scuze”.

„În televiziune, pauzele se iau doar în publicitate. Nu trebuie să fii ca un rechin în media. Poți reuși chiar și dacă rămâi uman, dar, bineînțeles, umbra de rechin trebuie să fie mereu lângă tine”, conchide Cristina.

Preluat de la: diez.md