Unul dintre principalele obiective ale Zilei Internaționale a Bărbaților este îmbunătățirea relațiilor de gen și promovarea egalității de gen. În acest sens, internationalmensday.com a propus drept temă IMD 2021 – „Relații mai bune între bărbați și femei”.
Dr Jerome Teelucksingh, fondatorul Zilei Internaționale a Bărbatului, din Trinidad și Tobago, a declarat: „Ziua Internațională a Bărbatului are potențialul de a deveni mediul global pentru a vindeca lumea în care trăim. Conceptul și temele Zilei Internaționale a Bărbatului sunt concepute pentru a oferi speranță celor deprimați, credință celor singuri, mângâiere celor cu inima zdrobită, pentru a-i ajuta să depășească barierele, să elimine stereotipurile și să creeze o umanitate mai grijulie.
Ziua Internațională a Bărbatului este marcată începând cu anul 1999, prin organizarea de manifestări, seminarii publice, forumuri, conferinţe, festivaluri sau strângeri de fonduri în scopuri caritabile, activităţi şcolare sau discursuri publice în instituţii, slujbe religioase sau decernarea de premii. Este, deopotrivă, o ocazie potrivită pentru a le mulţumi celor ce-şi dedică viaţa în sprijinul comunităţii, fie ei poliţişti, pompieri, militari, personal sanitar, preoţi sau formatori de opinie. Această zi este sărbătorită în mijlocul familiei, alături de toţi cei dragi.
Au existat iniţiative de marcare, la nivel internaţional, a unei astfel de zile încă din anii ’60, în luna februarie, pentru a fi aproape de 8 martie, zi dedicată femeilor. State precum Canada, Franţa, SUA, Columbia, Rusia, Canada, China, au încercat instituirea unei astfel de zile la nivel naţional. Cotidianul New York Times relata, la 24 februarie 1969, despre încercări de instituire din partea unor grupuri de bărbaţi a zilei internaţionale a bărbatului la 23 februarie, drept un echivalent al zilei internaţionale a femeii, marcată pentru prima dată în 1909.
În 1994, organizaţii din Statele Unite, Europa şi Australia au marcat această zi în februarie, la iniţiativa profesorului Thomas Oaster, de la Universitatea din Missouri, anul următor însă evenimentul nu s-a mai bucurat de acceaşi organizare. Cu toate că multe state au renunţat la marcarea acestei zile, Asociaţia Malteză pentru Drepturile Bărbaţilor a continuat să o celebreze. În 1999, Trinidad şi Tobago au marcat această zi la data de 19 noiembrie, bucurându-se de succes în ţările din zona Caraibilor. În anul 2009, Comitetul Asociaţiei Malteze pentru Drepturile Bărbaţilor a votat schimbarea datei, urmând ca ziua dedicată bărbaţilor să fie sărbătorită la 19 noiembrie, aliniindu-se, astfel, cu celelalte ţări care începuseră să o celebreze la această dată.
Preluat de la: diez.md