alegeri-franta.jpeg
Astăzi, 10 aprilie, în Franța se desfășoară primul tur al alegerilor prezidențiale. Pentru fotoliul de președinte luptă 12 candidați, printre care și actualul șef de stat Emmanuel Macron. Pentru acest scrutine pe listele electorale s-au înscris aproximativ 48,7 milioane de alegători.

Actualul şef al statului, Emmanuel Macron (La République en marche, LREM), speră la un al doilea mandat. Cel mai mare rival al său este considerat a fi candidatul de extremă-dreapta Marine Le Pen (Rassemblement national, RN), transmite agerpres.ro.

Populistul de stânga Jean-Luc Melenchon (La France insoumise, LFI) speră, de asemenea, să ajungă în turul doi al alegerilor, din 24 aprilie.

Campania electorală din Franţa a avut un început lent şi a fost umbrită de războiul din Ucraina. Aproape niciun subiect nu a rezonat cu alegătorii, iar mulţi candidaţi au fost percepuţi ca fiind slabi, ceea ce a sporit temerile legate de o prezenţă scăzută la vot. Sondajele au prognozat recent că până la 30 % ar putea să nu voteze, potrivit DPA.

Preşedintele francez are puteri extinse şi deţine funcţia timp de cinci ani. El este mai puternic decât prim-ministrul pe care îl numeşte şi are o influenţă decisivă asupra cursului ţării.

Rezultatul alegerilor prezintă, de asemenea, un interes considerabil pentru întreaga Europă. Macron, politician liberal de centru, este văzut ca un partener mult mai confortabil şi mai de încredere decât Le Pen sau Melenchon, cu care este greu de imaginat o cooperare strânsă din cauza poziţiilor lor uneori radicale.

Secţiile de votare din Franţa vor fi deschise până la ora locală 19.00, iar în unele locuri până la ora 20.00. Din cauza diferenţei de fus orar, votul a avut loc deja sâmbătă în unele teritorii franceze de peste mări, de exemplu în Caraibe.

Sursă foto: depositphotos.com

Preluat de la: diez.md