pixel.png

Studii anterioare au sugerat că aspirina poate fi benefică sănătăţii cardiovasculare. Din acest motiv, câţiva cercetători au venit cu ipoteza că acest medicament poate ajuta şi la prevenirea demenţei sau cel puţin la încetinirea apariţiei declinului cognitiv. Un nou studiu însă contestă aceste aspecte.

În urma unei noi cercetări s-a descoperit că administrarea zilnică a unei doze mici de aspirină nici nu afectează riscul ca o persoană să se confrunte cu demenţa, nici nu încetineşte declinul cognitiv. De foarte mulţi ani, medicii au prescris administrarea de doze mici de aspirină cu scopul de a preveni apariţia problemelor cardiovasculare în rândul populaţiei vârstnice. Cu toate astea, noua cercetare indică faptul că într-adevăr aspirina protejează sistemul cardiovascular în unele cazuri, dar nu toată lumea va beneficia de aceste efecte în urma administrării medicamentului.

În ciuda potenţialului pe care aspirina îl are şi a aspectelor de siguranţă în privinţa sănătăţii cardiovasculare, unii cercetători s-au întrebat dacă poate preveni sau întârzia apariţia demenţei din moment ce sănătatea inimii şi a creierului sunt strâns conectate. O echipă de investigatori ai Şcolii de Sănătate Publică şi Medicină Preventivă, dar şi ai Institutului pentru Sănătatea Mentală şi a Creierului de la Univeristatea Monash din Melbourne, Australia, au demonstrat că această ipoteză, prin care aspirina poate preveni sau întârzia apariţia demenţei, este complet greşită.

<!–

Formul de quiz

–>

”La nivel mondial se estimează că 50 de milioane de persoane suferă de o formă de demenţă, un număr care se află în creştere odată cu creşterea natalităţii, aşadar comunităţii ştiinţifice îi este dificil să descopere un tratament accesibil care poate reduce riscul unei persoane de a se confrunta cu demenţa”, susţine co-autorul studiului publicat în Jurnalul de Neurologie, dr. Joanne Ryan.

 

Preluat de la: csid.ro