rusi.jpg
Rusia se confruntă, în ultimii ani, cu un spor natural negativ. În acest sens, guvernarea încearcă să crească rata de fertilitate prin implementarea mai multor programe speciale pentru familii. Au fost organizate campanii anti-tutun și a fost luată în considerare creșterea vârstei legale pentru a cumpăra alcool. Cu toate acestea, poate cea mai reușită strategie de până acum a fost atragerea migranților, a căror stabilire în țară ajută Rusia să compenseze pierderile de populație. De fapt, cu peste 11 milioane de migranți străini (din 2019), Rusia este a doua cea mai imigrată țară din lume după Statele Unite.

În 2018, însă, migrația nu a compensat decesele, iar populația Rusiei a scăzut pentru prima dată în 10 ani. Tendința descendentă a continuat în 2019.

În 2019, ucrainenii au reprezentat mai mult de 60 la sută dintre persoanele care obțin cetățenia rusă. În lunile aprilie și iulie ale acelui an, Putin a semnat decrete care ajută persoanele din regiunile Donetsk și Luhansk din Ucraina – părți din care sunt controlate de separatiștii sprijiniți de Rusia – să solicite cetățenia rusă. În aprilie 2020, Putin a semnat o lege care permite obținerea cetățeniei duble a Rusiei pentru străini, în speranța de a atrage până la 10 milioane de migranți din cea mai mare parte a țărilor cu populații de vorbire rusă. În 2019, 15 791 de moldoveni au primit cetățenia rusă.

Conform celor mai pesimiste scenarii, Rusia estimează că populația sa ar putea scădea cu 12 milioane în următorii 15 ani. Și chiar și cele mai optimiste prognoze spun că rata mortalității va depăși rata natalității în 2035, deși decalajul s-ar putea reduce semnificativ. Astfel, Rusia poate depinde de migranți pentru a acoperi pierderile de populație, scrie rferl.

 

Preluat de la: diez.md