Donorfy-GDPR-Spotify-Playlist.jpg
Conflictul dintre Apple şi Spotify ar putea avea consecinţe majore pentru gigantul american, în cazul în care serviciul de streaming va câştiga. Spotify a depus plângere la Comisia Europeană împotriva Apple pentru concurenţă neloială, spunând că serviciile sale sunt taxate prea mult, în timp ce Apple poate oferi preţuri mai mici pentru că nu trebuie să plătească cei 30%. În acelaşi timp, sunt menţionate alte servicii care nu plătesc taxe similare, precum Uber, scrie go4it.ro.

Spotify trebuie să plătească 30% din valoarea abonamentelor realizate prin intermediul AppStore către Apple pentru primul an de servicii către utilizatori, după care taxa scade după fiecare an. Compania consideră că această taxă este abuzivă, întrucât compania este nevoită să crească preţurile abonamentelor pe platforma Apple. În timp ce abonamentul costă 10 dolari dacă te abonezi din browser, pe AppStore, preţul Spotify creşte la 13 dolari, pentru a compensa pentru „taxa Apple”. În acelaşi timp, serviciul concurent Apple Music costă 10 dolari. (în România, ambele servicii costă 5 euro)

Conform Spotify, alte servicii care oferă posibilitatea de plată prin aplicaţie de pe AppStore, precum Uber şi alte servicii de transport, nu plătesc 30% din fiecare tranzacţie către Apple. În acelaşi timp, Spotify beneficiază şi de o versiune gratuită a serviciului, care livrează reclame către utilizatori, veniturile din aceste reclame rămânând exclusiv în conturile Spotify, fără a fi taxate de Apple.

În cazul în care Comisia Europeană va hotărî că Apple încalcă legile europene, Apple ar putea risca o amendă de 26,6 miliarde de dolari, un nou record la nivel mondial, după amenda de 5 miliarde pe care a plătit-o Google anul trecut. Această sumă reprezintă 10% din veniturile globale Apple.

Preluat de la: diez.md