joli.jpg
Actrița și apărătoarea drepturilor omului Angelina Jolie a scris într-un comentariu publicat joi că interdicția de intrare în SUA a cetățenilor din șapte țări cu majoritate musulmană, instituită prin ordin de președintele Donald Trump, îi afectează pe refugiații vulnerabili și ar putea alimenta extremismul, informează Agerpres.

Fără a se referi în mod direct la Trump, Jolie, care a activat ca emisar al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, a susținut într-un punct de vedere publicat în New York Times că discriminarea pe considerente religioase este „o joacă cu focul”.

Actrița de Oscar a adăugat că în calitatea de mamă a șase copii, „cu toții născuți pe pământuri străine și… mândri cetățeni americani”, crede în nevoia de siguranță a națiunii, însă deciziile ar trebui să fie „bazate pe fapte, nu pe teamă”.

Vedeta a mai scris că și-ar dori să știe că toți „copiii refugiaților care se califică pentru azil vor avea întotdeauna o șansă de a se apăra în fața unei Americi (capabilă de — n.r.) compasiune”, dar și că „ne putem gestiona securitatea fără a cataloga cetățenii unor țări întregi — chiar și copii — ca fiind nesiguri pentru a ne vizita țara în temeiul geografiei sau al religiei”.

Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump pe 25 ianuarie interzice accesul refugiaților în Statele Unite, timp de 120 de zile. Pentru refugiații din Siria, interdicția este pe termen nelimitat. Același act blochează intrarea în SUA a cetățenilor din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen, timp de 90 de zile. Toate aceste țări au populație majoritar musulmană. Trump a declarat însă că „nu este vorba despre religie” ci despre „teroare și menținerea siguranței” Statelor Unite.

Demersul nu a cauzat numai consternare din partea țărilor implicate, ci și din partea altor state cu populație majoritar musulmană, dar și a unor aliați precum Germania și Marea Britanie sau a unor funcționari din departamentele statului american.

Preluat de la: Diez.md