kș-1.jpg
Locuitorii Moscovei au stat la coadă la celebrul magazinul GUM din Piața Roșie din capitala Rusiei, în cea mai fierbinte zi de iunie, în așteptarea vaccinului anti-COVID care să le permită să-și păstreze locul de muncă.

Săptămâna trecută, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a ordonat vaccinarea obligatorie pentru 60 % din angajații din sectorul serviciilor din oraș și a adăugat restricții legate de restaurante și evenimente, care impun oamenilor să scaneze un QR care confirmă vaccinarea, relatează The Moscow Times, citat de Digi24.

Începând cu 28 iunie, toate cafenelele și restaurantele din Moscova vor servi doar clienții care au fost vaccinați, au avut COVID-19 în ultimele șase luni sau au un test negativ făcut de cel mult 78 de ore.

Potrivit decretului primăriei, angajații din sectorul serviciilor trebuie să facă prima doză de vaccin până la 15 iulie și a doua doză până la 15 august. Sunt obligați să se vaccineze toți angajații din comerțul cu amănuntul, saloane de înfrumusețare, cluburi de fitness, curățenie, servicii de alimentație și catering, oficii poștale, bănci, educație, sănătate, servicii sociale și instituții culturale.

Chiar dacă vaccinarea rămâne voluntară în Rusia, lucrătorii din domeniul serviciilor din Moscova riscă să-și piardă locul de muncă dacă decid să nu facă vaccinul.

„Dacă un moscovit lucrează în sectorul serviciilor, trebuie să fie vaccinat. Dacă au luat o decizie de a nu se vaccina, atunci ar trebui să înceteze pur și simplu să lucreze în sectorul serviciilor ”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Un sondaj al site-ului de angajări SuperJob publicat joi arată că 6 din 10 moscoviți sunt împotriva restricțiilor impuse în cafenele și restaurante.

Noile măsuri vin după ce un numărul cazurilor de infectare cu varianta Delta a coronavirusului au umplut spitalele Moscovei. Joi au fost raportate peste 8 500 de infecții și 92 de decese în capitala Rusiei.

Preluat de la: diez.md