ABC-1057.jpg
Ana Cucoș este participanta primei tabere de vară GirlsGoIT din Republica Moldova și poartă titlul de ambasadoare a programului care încurajează fetele să aleagă o carieră în IT. După încheierea programului, Ana a deschis în satul natal Sălcuța (Ștefan Vodă) primul club local GirlsGoIT și a devenit trainer Bootcamp la secțiunile 3D Printing și Frontend. Se declară îndrăgostită de domeniul tehnologiei și consideră că sunt fericiți și reușesc în viață acei oameni care iubesc ceea ce fac, cuvinte auzite la părinții ei.

Ana Cucoș a participat la Forumului anual GirlsGoIT, organizat împreună cu Guvernul Republicii Moldova și susținut de Biroul Elvețian de Cooperare, UN Women, Ambasada Suediei, Ministerul Muncii, Afaceri Sociale și Protecția Consumatorului al Austriei, USAID, Google, ATIC, Ellation, BSD Management, Spark Research Labs și TEKEDU.

„Am început să caut scopul meu în viață încă din clasa a V-a. În încercările mele asidue am făcut multe lucruri: chimie, fizică, dezbateri, teatru, poezie, dar am înțeles că îmi doresc o carieră în IT după ce am aplicat din curiozitate la prima tabără de vară GirlsGoIT 2015. Am descoperit o lume unde nu poți să te plictisești, căci IT-ul este foarte divers și are o mulțime de încrengături: de la realizarea unei pagini web sau a unui joc, până la modelarea de obiecte 3D.”

Motivată de oamenii pe care i-a cunoscut, de dorința de a învăța și de a putea schimba lucrurile, tânăra de 21 de ani spune acum că împlinirea este să iubești ceea ce faci și să împărtășești din cunoștinețele tale altor tineri, prin informații și practici noi, care pot schimba radical viața.

„Mă inspiră tehnologiile, oamenii care le creează, trainerii. GirlsGoIT m-a schimbat radical, mi-a schimbat direcția în viață, a accentuat și a ajutat la dezvoltarea capacităților mele de organizator, trainer, speaker. Mi-a schimbat viziunea față de femeile în domeniul IT și m-a motivat să scriu cod fără frica de a nu reuși.”

Se consideră o fire energică, activă, sociabilă și veselă. Zâmbește când își amintește că își dorea în copilărie să devină polițist sau medic.

„Fetelor nu trebuie să le fie frică să încerce lucruri noi și să iasă din stereotipuri. Acționați și încercați să gustați din  imensa lume a IT-ului, care cu siguranță vă va deschide o ușă către o altă lume, o lume  plină de oportunități,  creativitate, oameni noi, o lume în care se poate regăsi oricine.”

Prinsă în vâltoarea activităților de mentorat și voluntariat prin care îi ajută pe tinerii din Republica Moldova să afle și să descopere lumea IT-ului, Ana, studentă la Universitatea Tehnică din Moldova, se vede în viitor scriind cod-uri.

„Studiile de specialitate sunt desul de importante, deoarece la universitate primești o bază solidă pentru a activa în IT. Următorul nivel pentru mine este să încep să lucrez în domeniul tehnologiilor.”

Programul GirlsGoIT a fost lansat în martie 2015 de către UN Women Moldova, Centrul de Guvernare Electronică, Ministerul Educației, Novateca, Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC (ATIC) și TEKEDU, cu suportul Ambasadei Suediei. GirlsGoIT are drept scop stimularea capacității de antreprenoriat și inovare în Republica Moldova prin abilitarea tinerelor cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani cu competențe digitale și IT.

Preluat de la: diez.md