În cadrul vizitei, au avut loc întrevederi cu conducătorii regiunilor respective, au fost purtate discuții cu populația locală, precum și au fost vizitate obiectivele care au suferit de pe urma bombardamentelor rusești.
„Vizita a fost un bun prilej pentru a cunoaște din prima sursă situația pe teren și a discuta despre necesitările stringente ale regiunilor afectate de agresiunea rusească”, scrie Ambasada Republicii Moldova în Ucraina.
Amintim că pe 4 aprilie, Igor Grosu s-a întâlnit la Kiev în cadrul unei vizite de lucru, cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk. Președintele Parlamentului a mers la Kiev împreună cu deputatul PAS Lilian Carp.
Pe 16 iunie, Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au vizitat Ucraina, cu scopul de a manifesta „solidaritatea și angajamentul de a ajuta și sprijini Ucraina și poporul său”.
Pe 27 iunie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mers într-o vizită de lucru la Kiev. Șefa statului a vizitat localitățile Borodeanka, Bucea și Irpin.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!
Preluat de la: diez.md