12435171_G.jpg
Hillary Clinton urmează să devină al cincilea candidat din istoria alegerilor prezidențiale din SUA care câștigă votul popular din partea cetățenilor, dar pierde ca urmare a faptului că nu a reușit să strângă numărul necesar de electori. Paradoxul sistemului electoral american: Hillary Clinton, al cincilea candidat din istorie care câștigă votul popular, dar pierde alegerile prezidențiale.

Fosta șefă a diplomației americane a acumulat 59.163.675 de voturi la nivel național, față de Donald Trump – 59.027.971. Diferența de 135.704 nu a fost suficientă pentru candidatul democrat la președinția SUA, care a pierdut în fața lui Donald Trump în Colegiul Electorilor state importante precum Florida, Ohio sau Pennsylvania, scrie caleaeuropeana.ro.

Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA cu 289 de voturi în Colegiul Electoral, față de cele 218 ale lui Hillary Clinton.

Potrivit National Public Radio, acesta este cel de-al cincilea caz din istorie, primele trei având loc în secolul al XIX-lea ( 1. Andrew Jackson a pierdut în 1824 în fața lui John Quincy Adams, 2. Samuel Tilden a pierdut în 1866 în fața lui Rutherford B. Hayes, 3. Grover Cleveland a pierdut în 1888 în fața lui Benjamin Harrison).

Cea de-a patra astfel de situație a avut loc în 2000, când vicepreședintele de atunci, Al Gore, a pierdut în fața republicanului George W. Bush.

Ultima dată când sistemul colegiului electoral a fost dezbătut s-a întâmplat în anii 1969-1971. Atunci, o rezoluție care propunea alegerea directă a președintelui și a vicepreședintelui a trecut de Camera Reprezentanților, dar nu și de Senat, mai notează sursa citată.

Sistemul electoral: câștigă candidatul care obține sprijinul din partea a cel puțin 270 de electori

Președintele Statelor Unite ale Americii este ales indirect. Spre deosebire de votul dat de cetățeni în alte sisteme democratice, în SUA delegaţii şi electorii din Colegiul Electoral iau locul votanţilor direcţi. Populația nu este distribuită în mod egal în statele americane iar scopul acestui sistem este ca statele mai puțin populate să nu fie ignorate în procesul electoral.

În total, Colegiul este format din 538 de electori, din care 435 sunt distribuiţi în funcţie de populaţia statelor, iar 100 sunt distribuiţi câte doi pentru fiecare stat american. Alţi trei electori sunt desemnaţi pentru capitala Washington D.C. Pentru ca un candidat să câştige alegerile are nevoie de susţinerea a cel puţin 270 de electori – jumătate plus unul.

Distribuirea electorilor se face, aproape în toate statele, după principiul „câştigătorul ia totul”, astfel candidatul care obţine majoritatea votului popular într-un stat va obţine toţi electorii acelui stat.

Donald Trump a devenit miercuri primul președinte republican după doi membri ai familiei Bush și după opt ani în care Statele Unite au fost conduse de un lider democrat, Barack Obama. Trump își va prelua mandatul pe 20 ianuarie 2017, urmând să susțină apoi și primul său discurs despre Starea Națiunii.

Preluat de la: Diez.md