manusi-iarna.jpg

Expunerea la aerul uscat şi rece din perioada iernii declanşează şi agravează o serie de probleme la nivelul pielii. Medicul dermatolog Ioana Simian ne-a explicat cum ar trebui să ne protejăm în această perioadă.

Pelicula grasă, protectoare a pielii, barieră care opreşte impactul cu factorii externi este acum mult mai redusă. Factorii externi îşi găsesc “portiţe” să pătrundă în piele şi să genereze procese inflamatorii care antrenează descuamare, roşeaţă, prurit intens. Pierderile de apă din piele se accentuează prin lipsa barierei care stopează evaporarea acesteia în exterior precum şi prin procesele de vasodilataţie şi vasoconstricţie ca urmare a trecerii bruşte de la frig la cald sau invers.
Multe dintre afecţiunile cutanate devin manifeste acum, fie că vorbim de dermatită atopica, rozacee sau dermatită seboreică. Dincolo de impactul frigului se adaugă şi expunerea limitată la radiaţiile ultraviolete ale soarelui, cunoscute ca ”vindecătoare” pentru o serie de boli de piele.

Care este cea mai importantă atitudine când vine vorba de îngrijirea pielii iarna?

În primul rând limitarea impactului cu frigul prin purtarea de mănuşi, fulare, căciuli care să protejeze zonele expuse şi printr-o îngrijire specifică sezonului rece. Refacerea peliculei protectoare a pielii şi limitarea pierderilor de apă se obţine prin aplicarea unor creme cu texturi grase, emoliente care au la bază vaselină, uleiuri vegetale şi substanţe care atrag apa din exterior (sorbitol, glicerină, acid lactic sau uree).
Renunţaţi la texturile lejere pe care le-aţi folosit vara, pentru că acestea nu sunt capabile să refacă suficient de bine bariera protectoare a pielii.
Evitaţi băile prelungite şi fierbinţi. Evitaţi sărurile de baie pentru că acestea dizolvă stratul gras al pielii şi optaţi pentru uleiuri de baie din categoria celor pentru pielea atopică. Folosiţi geluri de duş pentru pielea sensibilă, mai puţin spumante, tip “surgras” sau “syndet”. După baie, ştergeţi prin tamponare pielea cu un prosop şi aplicaţi imediat crema de corp.

Mâinile şi buzele sunt zonele de maximă suferinţă iarna. La nivelul mâinilor apar frecvent fisuri cu descuamare, roşeaţă, senzaţie de piele care strânge. Fisurile apar mai ales în spaţiile interdigitale, pe pulpa degetelor şi pot duce la sângerări crescând riscul de suprainfecţie.
Spălaţi mâinile moderat cu săpunuri blânde, cu texturi tip ulei şi aplicaţi imediat o cremă de mâini. Renunţaţi la gelurile de curăţare uscată, la săpunurile antibacteriene pentru că acestea cresc vulnerabilitatea la factorii externi. În cazul suferinţelor severe, mergeţi la medic pentru a va prescrie un tratament local antiinflamator şi de îngrijire specifică.
Zona buzelor este foarte sensibilă, iar expunerea la frig şi vânt da naştere descuamării, fisurilor şi sângerărilor, probleme vizibile mai ales la nivelul colţului gurii.  Aplicaţi creme grase şi nu uitaţi de factorul de protecţie solară. De cele mai multe ori, episoadele de herpes labial se înmulţesc iarna. Adresaţi-va medicului pentru a va prescrie un tratament corect, iar în cazul unor episoade mult prea frecvente, solicitaţi un tratament preventiv.

Faţa este cea mai expusă parte a corpului în contact cu frigul; deshidratarea determină descuamare şi accentuarea ridurilor; în zona de pleoape, frecvent, mai ales din cauza iritaţiei produsă de lăcrimarea la frig şi vânt apar eczematidele, adică descuamarea, înroşirea pielii.
Folosiţi demachiante cu textură mai grasă şi spălaţi faţa cu săpunuri pentru piele sensibilă, cu textură tip spumă emolientă care aduc o îngrijire în plus pielii sensibile; renunţaţi la tonice şi aplicaţi o cremă cu textură densă; nu renunţaţi la fotoprotecţie. Limitaţi folosirea peelingului şi gomajului.

Afecţiuni precum rozaceea, psoriazisul, dermatita seboreică devin mai severe iarna. În cazul rozaceei evitaţi trecerile bruşte de la cald la frig, protejaţi faţa cu un fular gros şi aplicaţi cu sfinţenie tratamentul recomandat. Urmaţi recomandările medicilor dermatologi, aplicaţi creme keratolitice şi emoliente la nivelul zonelor afectate de psoriazis, alături de tratamentele specifice.
Nu renunţaţi la cremele antimicotice, antiiflamatorii, şampoanele specifice dacă suferiţi de dermatită seboreică, afecţiune care cunoaşte exacerbări în sezonul rece.

Atenţie la temperatura şi umiditatea aerului din camera în care locuiţi. Pentru ca pielea să se simtă confortabil, temperatura trebuie să fie cuprinsă între 19-23 grade, iar umiditatea în jur de 40-60%.

Preluat de la: Csid.ro