dc92f14de9cbf74c139079a4dcb6f768f7cf6513.jpg
Te-ai gândit vreodată cum e să mergi la magazin, să faci cumpărături și să nu achiți niciun ban pentru asta? Atunci puteți merge la București unde s-a deschis un nou magazin SocialXChange.

Magazinul a luat viață la inițiativa a câtorva reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sectorul 6 al Bucureștiului. Ei s-au gândit că lunar pot dona câte 15 lei pentru ai ajuta pe alții într-un mod eficient. Primul magazin SocialXChange a fost deschis în 2015, iar în luna septembrie a acestui an, a avut loc deschiderea celui de-al doilea centru (Lunca Cernei nr. 6A).

Magazinul caritabil SocialXChange este o premieră în România. Proiectul are scopul de a schimba percepția despre beneficiarii de servicii sociale și, nu în ultimul rând, de a găsi o cale mai ușoară pentru a ajuta. Concret, vorbim de o unitate de asistență socială, fără personalitate juridică, la nivelul căreia se acordă diverse bunuri și servicii, contra altor servicii: alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, jucării, electronice, electrocasnice, cărți, dar și servicii de curățenie, cursuri de utilizare a calculatorului, activități sportive, cursuri pictură, dansuri pentru copii, servicii de baby-sitting, bilete spectacole etc. O dovadă că se poate și altfel.

Noul magazin are 6 angajați, persoane care se ocupă cu evidența beneficiarilor, stabilirea situației lor sociale, materiale și familiale, primirea și stocarea produselor donate, evaluarea acestora în puncte, amenajarea rafturilor, coordonarea activităților de muncă în folosul comunității și oferirea de servicii pentru donatori. Programul este de luni până joi între orele 08.00 – 16.30, vineri între orele 08.00 – 14.00, cu mențiunea că în situații speciale se lucrează și în weekend.

Pregătirea centrului a durat 3 luni, iar amenajarea s-a făcut exclusiv cu voluntari: diverse firme, organizații, instituții de învățământ, organizații nonguvernamentale, personal din administrația locală, dar și oameni simpli, din comunitate. Fondurile necesare au venit de la consiliul local al Sectorului 6. Suma totală investită se ridică la 600.000 RON, inclusiv TVA, însă vorbim de o clădire neamenajată inițial, nefinisată, atât la exterior, cât și la interior, de aproximativ 560 mp, cu etaj și subsol.

Sistemul după care funcționează magazinul caritabil SocialXChange nu implică bani, ci doar puncte

Mai exact, donatorii, persoane fizice sau juridice, pot oferi produse alimentare, produse igienico-sanitare, rechizite, mobilier, electrocasnice, jucării sau haine iar în schimbul lor primesc puncte. 1 punct înseamnă produse în valoare de 2 lei, 5 puncte înseamnă produse în valoare de 10 lei. O oră de călcat, dacă vorbim de servicii, înseamnă 6 puncte, iar o oră de cărat sau transportat diverse materiale echivalează cu 10 puncte.

La centru există spații speciale destinate activităților precum spălat și călcat rufe, dar și sprijin direct în activitatea specifică magazinului, precum sortarea și stocarea produselor donate. În afara centrului, beneficiarii lucrează la amenajarea spațiilor verzi, a dotărilor din parcuri, activități de descărcat și stocat marfă la diferite centre sau oferă suport cu ocazia anumitor evenimente, au sprijinit inclusiv amenajarea celui de-al doilea centru.

Cine sunt beneficiarii

Orice persoană cu domiciliul aflat în sectorul 6 care îndeplinește anumite condiții financiare. Cerințele beneficiarilor sunt atent analizate înainte. Poți alege ce dorești din produsele disponibile, dar din punct de vedere cantitativ, există niște reguli. Nu poți pleca de la centru cu 30 de sticle de ulei, de exemplu. Produsele nu se pot schimba în bani, beneficiarul prestează servicii și primește doar produse sau servicii în schimb. În acest moment, beneficiarii pot fi doar din sector 6, pentru donatori neexistând această condiție. Punctele acumulate pot fi donate unui caz social aparte, atent analizat înainte (ca un bătrân în nevoie, dar care nu poate fizic presta servicii în folosul comunității).

Citiți articolul integral aici.

Autoare: Elena Plămădeală

Preluat de la: diez.md