abdominoplastia.jpg

Abdominoplastia este cerută astăzi de tot mai mulţi pacienţi, indiferent de vârstă sau sex. Unul dintre motivele pentru care femeile tinere apelează la operaţia de abdominoplastie este recâştigarea formelor avute înainte de sarcină. Dr. Cristian Niţescu, medic primar chirurgie plastică şi doctor în ştiinţe medicale, recomandă această operaţie femeilor care au născut şi la care, în urma sarcinii, muşchii abdominali s-au îndepărtat vizibil.

”Operaţia de abdominoplastieeste recomandată după naştere, pentru că pielea a suferit modificări majore, apar vergeturile, pielea e lipsită de fermitate, iar unele femei se trezesc cu acel „şorţ abdominal”, inestetic, care le obligă să folosească îmbrăcăminte specială pentru a ascunde acest defect”, precizează specialistul.

Abdominoplastia nu se face imediat după naştere

Abdominoplastia este recomandată, în primul rând, după ce pacienta nu mai alăptează, deoarece implică o anestezie generală. În acelaşi timp, trebuie să treacă cel puţin şase luni de la naştere, pentru că procesul de aşezare a pielii şi a ţesutului subcutanat, inclusiv a musculaturii abdominale, să se fi produs.  Aşadar, trebuie luate în calcul cele două aspecte – terminarea alăptării şi o perioadă de minimum şase luni până la efectuarea unei intervenţii chirurgicale de abdominoplastie.

Cezariana şi abdominoplastia nu se fac în acelaşi timp

Dacă pacienta care apelează la abdominoplastie a născut prin cezariană, este absolut obligatoriu să treacă o perioadă de minimum nouă luni, până la un an, pentru ca cicatricea de la nivelul abdomenului şi cea intrauterină să fie consolidate, maturate, astfel încât operaţia de abdominoplastie să se poată face în condiţiile cele mai bune.

Nu este recomandat să rămâi însărcinată imediat după abdominoplastie

După operaţia de abdominoplastie, o femeie ar trebui să aştepte cel puţin şase luni înainte de a rămâne însărcinată. Acest lucru este necesar, deoarece, după abdominoplastie, cicatricea trebuie să se fi maturat, să fie o cicatrice suplă şi să permită ulterior procesul de expandare, în urma sarcinii, a zonei abdominale, respectiv a musculaturii abdominale, a ţesutului celular subcutanat şi a pielii.

Dacă nu ţine cont de indicaţiile medicale şi rămâne însărcinată în mai puţin de şase luni de la abdominoplastie, pacienta poate avea probleme cu cicatricea, în sensul în care aceasta poate deveni roşie şi pruriginoasă, iar pacienta poate avea neplăceri în zona respectivă.

Abdominoplastia nu afectează dezvoltarea fătului

În situaţia nefericită în care pacienta rămâne însărcinată după abdominoplastie într-un timp destul de scurt, dezvoltarea fătului nu este afectată, în ciuda faptului că cicatricea este destul de proaspătă. Procesul de expandare a abdomenului în sarcină reuşeşte să „învingă” tensiunile existente la nivelul cicatricii şi sarcina se dezvoltă normal.  

Pielea nu va fi mai predispusă la vergeturi

Dacă pacienta rămâne însărcinată după o operaţie de abdominoplastie în antecedente, pielea respectivă se reexpandează şi este clar că pot apărea vergeturi, dar nu neapărat. Personal nu am văzut să fie mai multe vergeturi decât la prima sarcină. Apariţia vergeturilor este dată mai degrabă de bagajul genetic al pacientei respective, de greutatea pe care o are în anumite momente ale sarcinii şi de retenţia de apă care se produce la nivelul organismului femeii.

Abdominoplastia poate fi repetată dacă efectul a dispărut

Operaţia de abdominoplastie poate fi făcută de mai multe ori pe parcursul vieţii, în condiţiile în care pacienta îşi doreşte să aibă un abdomen cât mai plat, chiar dacă organismul respectiv este supus la două sau chiar mai multe naşteri. Fiecare naştere poate să ducă la o laxitate a pielii şi a musculaturii, chiar dacă, într-o operaţie anterioară de abdominoplastie, acest lucru a fost ajustat.

 

 

Preluat de la: csid.ro