A-PRF şi I-PRF reprezintă două tehnologii medicale performante care ajută recuperarea rapidă după intervenţii dentare precum implantul sau extracţiile. Medicul dentist Şerban Atanasiu, expert în implantologie, descrie avantajele acestor două metode.
Ce este A-PRF?
În majoritatea cazurilor, organismul uman, ca un mecanism complex, vine în ajutorul medicinei pentru recuperarea problemelor funcţionale apărute în decursul vieţii.
Dezvoltată în anii 2000, în Franţa, tehnica A-PRF a fost îmbunătăţită în ultimii 20 de ani şi utilizată din ce în ce mai frecvent în multe ramuri ale medicinei.
Când corpul uman este rănit, se ajută el însuşi prin producerea de proteine care accelerează vindecarea rănilor şi care stimulează procesul de reparare.
Tehnologia avansată A-PRF (Advanced Platelet Rich Fibrin/ plasma sanguină bogată în trombocite), care are ca rol separarea plasmei conţinând aceste proteine din sânge, facilitează şi grăbeşte procesul de vindecare, ajutând astfel organsimul. Folosită în multe ramuri ale medicinei, A-PRF este cea mai simplă modalitate de a realiza ţesut biologic. Ea nu are adaosuri de compuşi chimici, ceea ce micşorează semnificativ riscurile de respingere sau alergie.
Tehnologia inovatoare APRF este folosită cu mult succes în stomatologie după ce a fost utilizată pe scară largă în chirurgia cardiacă, ortopedie, chirurgia orală şi maxilo-facială, chirurgia plastică şi în dermatologie.
Ce decurge procedura A-PRF?
Pentru această procedură, medicul recoltează o cantitate mică de sânge de la pacient, care este apoi centrifugată pentru a obţine o suspensie (cheag) foarte concentrată de trombocite precum şi multe celule albe.
Acestea conţin informaţiile necesare pentru a forma un ţesut nou şi eliberează factori de creştere specifici. Fiecare dintre aceşti factori joacă un rol important în noua vascularizare (formarea vaselor de sange) şi în vindecarea ţesuturilor. Odată aplicată direct pe zona de tratament, suspensia bogată în trombocite face ca procesul de regenerare a ţesutului să se accelereze considerabil.
Care sunt avantajele A-PRF?
Folosind o mica mostră din sângele pacientului, această terapie îmbunătăţeşte rezultatul procedurilor chirurgicale orale ale ţesuturilor moi, reduce timpul de vindecare, reduce durerea şi inflamaţia, scade disconfortul şi îmbunătăţeşte experienţa generală a pacientului.
Fibrina bogată în trombocite a fiecărui pacient este procesată din propriul sânge, ceea ce elimină riscurile de respingere sau de infecţie şi este dovedit ştiinţific că sporeşte capacitatea de vindecare. Regenerarea oaselor şi ţesuturilor moi este fenomenală atunci când se utilizează ca sursă de tratament resursele propriului corp.
De ce se foloseşte A-PRF pentru implanturile dentare?
În implantologie, efectul acestui procedeu este foarte important scăzând considerabil disconfortul general al procedurii. Deoarece pacienţii se vindecă mai repede, riscurile de infecţie scad considerabil, precum şi durerea sau inflamaţia. Utilizarea A-PRF creşte considerabil şansele de reuşită a implantului dentar, pentru că stimulează formarea de vase de sânge noi şi creşte factorii nutriţionali, esenţiali în vindecarea zonei afectate de intervenţia stomatologică. Pe termen lung, marele beneficiu al A-PRF-ului îl reprezintă impactul pozitiv asupra menţinerii rezultatelor obţinute prin intervenţia chirurgicală.
Când se recomandă A-PRF?
A-PRF avansat este o parte esenţiala a tuturor procedurilor chirurgicale parodontale şi orale, utilizata după implanturi dentare, extracţii, pentru adiţie osoasă, sinus lift, grefe de gingie.
I-PRF – varianta fluidă a A-PRF
O altă soluţie oferită de această tehnologie, se numeşte I-PRF şi este varianta fluidă a A-PRF. Conţinutul este bogat în factori de creştere, trombocite şi leucocite. Membrana se obţine tot prin centrifugarea sângelui la parametri diferiţi.
În funcţie de intervenţia pe care o veţi face, medicul dentist va opta pentru varianta optimă dintre cele două. Rezultatele sunt similare deoarece prin oprirea sângerarii gingivale şi a mobilităţii dentare se elimină durerile, riscurile de infecţie, halenă şi se previne paradontoza.
În reconstrucţia osoasă de la nivelul maxilarului şi mandibulei, I-PRF are un rol decisiv, deoarece influenţează agregarea celulelor nutriţionale din grefa sau implanturi dentare şi ajută la formarea vaselor noi de sânge care vor vasculariza şi susţine regenerarea osoasă în faza postoperatorie.
Preluat de la: csid.ro