aD0xZWE5OWQ2MGM3OWQ5ZjgxZWZjMTY5YmNmNzY0NDUyYg.thumb_.jpg
Aeroportul internațional Ngurah Rai din insula turistică indoneziană Bali rămâne închis miercuri, pentru a treia zi, ca urmare a menținerii gradului de alertă la nivel maxim în fața riscului de erupție a vulcanului Agung, au anunțat autoritățile, citate de agenția DPA.

De sâmbătă, vulcanul Agung împrăștie lavă și cenușă.

Purtătorul de cuvânt al Agenției indoneziene pentru gestionarea dezastrelor, Sutopo Nugroho, a anunțat că Aeroportul Internațional Ngurah Rai, situat în apropiere de Denpasar, capitala provinciei Bali, va rămâne închis până joi, ora locală 7.00 (23.00 GMT, miercuri).

Ploi torențiale declanșate de ciclonul Cempaka au produs inundații și alunecări de teren în urma cărora unsprezece persoane și-au pierdut viața săptămâna aceasta pe insula principală indoneziană Java, a adăugat Sutopo.

Intensificarea activității vulcanului Agung de 3.142 de metri înălțime a determinat autoritățile să crească, luni, nivelul de alertă de la 3 la 4, maxim, în Bali, și să ordone evacuarea a aproape 100.000 de persoane aflate în zona de excludere din jurul craterului vulcanului.

Sutopo a declarat că până în prezent aproape 39.000 de persoane s-au refugiat în adăposturi temporare. Un vulcanolog guvernamental, Gede Suantika, a declarat marți că muntele Agung a intrat într-o „fază critică’, iar o erupție mai mare s-ar putea produce oricând, scrie digi24.ro

După închiderea operațiunilor pe Aeroportul internațional Ngurah Rai, cursele locale și internaționale au fost direcționate către aeroporturile din Surabaya, capitala provinciei Java de Est, Makassar, capitala provinciei Siulawesi de Sud, insula Lombok, Banyuwangi în estul provinciei Java de Est sau Kupang din Nusa Tenggara de Est.

Agung este unul dintre cei 129 de vulcani activi din Indonezia, un vast arhipelag însumând 17.500 de insule. Vulcanul a erupt ultima dată pentru o perioadă de aproape un an în 1963 și 1964, provocând moartea a aproape 1.600 de persoane.

Agung s-a „trezit” în luna septembrie, iar, la acel moment, autoritățile au decretat nivelul maxim de alertă, 140.000 de persoane fiind evacuate. O lună mai târziu, situația s-a calmat și mulți locuitori s-au întors la casele lor. Vulcanul Agung a erupt din nou marțea trecută forțând 25.000 de persoane să se pună la adăpost.

Indonezia se întinde peste Inelul de Foc al Pacificului, la intersecția mai multor plăci tectonice, iar aici se produce 90% din activitatea seismică a lumii, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Preluat de la: diez.md