SS2_5231.jpg

Prima zi a celui mai mare eveniment în domeniul digital găzduit vreodată de Moldova, se desfășoară astăzi, 6 iunie, la Chișinău, atrăgând peste 4 000 de oaspeți. Moldova Digital Summit 2024 reprezintă o oportunitate importantă pentru țara noastră de a demonstra, inclusiv pe plan internațional, evoluția digitalizării, având deja 60% dintre serviciile publice digitale, cu misiunea ca în următorii ani să devină un stat 100% digital. 

Moldova Digital Summit nu este dedicat doar celor din comunitatea Tehnologiilor Informaționale, aici se poate regăsi oricine, indiferent de interese sau domeniul său de activitate, deoarece transformarea digitală are impact asupra tuturor oamenilor și influențează viața fiecăruia. 

Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova: „Mă bucur foarte mult pentru comunitatea noastră digitală, apreciez faptul că avem în Republica Moldova talentul de a crea, dar și talentul de a integra cunoștințele disponibile pe planetă. Vă felicit pentru realizările extraordinare în domeniul digital! Garanțiile sectorului IT, în Moldova IT Park au fost extinse până în 2035. Ați creat oportunități extraordinare pentru mediul de afaceri, dar și pentru atâta lume, atâția tineri. Vă mulțumesc că aveți o contribuție extraordinară la mediul de afaceri din Republica Moldova și la imaginea Republicii Moldova ca un HUB IT pentru comunitatea internațională. Începând cu acest an, vom demara proiectul Parcul Viitorului și acolo va exista o infrastructură fizică „end-to-end”, în așa fel încât să avem și comunitatea de afaceri, și startup-urile, și sistemul educațional într-un singur loc, ca să putem să colaborăm și să creăm valoare. Începând cu anul viitor vom lansa fondul de investiții pentru start-upuri și în felul acesta vom finanța împreună „unicornii” generați din Republica Moldova.”

Dumitru Alaiba, Vicepremier, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Ne dorim un stat 100% digital, o societate 100% digitală, începând de la relațiile dintre oameni, relațiile dintre cetățeni și stat, relațiile dintre antreprenori și stat. Suntem un lider regional la capitolul digitalizare – avem 60 % din serviciile publice pentru antreprenori deja disponibile digital, iar până la sfârșitul anului vrem să avem 75 % și apoi să tindem spre 100 %. În secolul XXI statul nu mai înseamnă coridoare, ghișee, hârțoage, ștampile etc. Statul digital este aici, invizibil și disponibil, 24/24, 7 zile pe săptămână. Asta înseamnă un stat modern – fără timp pierdut, fără corupție, fără nervi, fără bani, fără birocrați care prea des irosesc timpul cetățenilor în procese interminabile. Astăzi vă oferim tuturor acces la aplicația guvernamentală EVO, care este doar un început. De azi, EVO este mereu cu tine în telefonul mobil! Este soluția pentru multiplele probleme, solicitări, necesități ale cetățeanului în relația sa cu statul. În aplicație aveți actele de identitate, permisul de conducere, actele mașinii etc. Peste 300 de servicii publice sunt disponibile aici, în EVO, pe care puteți să o instalați acum. Totul, într-un singur loc.” 

Aplicația EVO se află în testare publică și poate fi accesată pe evo.gov.md, iOS (build 138), Android (build 108)  sau de pe paginile de pe rețelele de socializare ale aplicației. Cei care deja au aplicația, sunt încurajați să o șteargă și să o reinstaleze.

Transformarea digitală – pe scenă, în lumina reflectoarelor

Pentru Moldova Digital Summit, la Chișinău Arena au fost instalate 3 scene, gata să găzduiască discuții, prezentări ale inovațiilor, ateliere tematice, dar și istorii de succes din domeniul digitalizării. Pe scena principală – Arena Maresunt programate să se desfășoare în total 25 de paneluri, în cadrul cărora peste 50 de lideri locali și internaționali sunt invitați să vorbească despre transformarea digitală la nivel guvernamental, dezvoltarea unui ecosistem digital global, inteligența artificială, securitatea cibernetică. Pe a doua scenă – Workshops – pe parcursul a 20 de ateliere, experți renumiți prezintă bunele practici pentru exporturile IT în Marea Britanie și alte state, parteneriate comerciale, dar și oportunități de finanțare pentru startup-uri. Astfel, startup-urile locale au ocazia să se dezvolte semnificativ, obținând finanțare de la investitorii care le apreciază ideile. Cea de-a 3-a scenă – Showcaseeste rezervată antreprenorilor care își împărtășesc istoriile de succes, fiind o ocazie valoroasă pentru participanți de a se inspira și a deveni motivați să pună în practică recomandările celor care au reușit.

Zona EXPO – networking și numeroase oportunități pentru afaceri

În zona EXPO a evenimentului sunt lansate mai multe noutăți din digitalizare. Cei 1000 m² sunt dedicați expozițiilor de inovații digitale, oportunităților pentru stabilirea întâlnirilor de afaceri și semnarea unor noi parteneriate comerciale. Aici au fost deja stabilite peste 100 de întrevederi bilaterale între participanți, care astfel reușesc să-și extindă posibilitățile de networking, inclusiv prin intermediul unei aplicații prin care pot programa întâlniri cu alte persoane de la eveniment. Zona EXPO este împărțită în 4 zone tematice:

Digitalization in GOV –  aici participanții au acces la toate noutățile despre digitalizarea serviciilor publice și chiar pot obține semnătura electronică. De asemenea, pot asista la intrarea în etapa de testare publică a aplicației EVO, care revoluționează modul de accesare a serviciilor publice, sau pot afla detalii despre MIA Plăți Instant pentru afaceri, noua soluție care facilitează tranzacționarea printr-un simplu cod QR sau printr-un singur clic. 

Corporates, Startups & Investments – zonă dedicată inovațiilor, serviciilor și soluțiilor digitale prezentate de companii internaționale precum Mastercard, Orange, Google, Fortinet, IBM. Cei interesați de sectorul IT din Moldova pot vizita standurile MITP, Startup Moldova, Agenția de Investiții și ATIC.

Research & Innovation cele mai recente inovații și cercetări, cu participarea Universității Tehnice a Moldovei, Tekwill și a proiectului „Tehnologiile Viitorului”. Aici participanții pot descoperi inițiative și proiecte inovatoare în domeniile EdTech, FinTech, AI, VR etc.

Startup Alley – zonă de atracție pentru antreprenori și vizitatori curioși, unde peste 30 de startup-uri locale își expun produsele și serviciile inovatoare. 

Dacă, după atâtea experiențe digitale și informații captivante, participanții au nevoie să se răcorească, au la dispoziție înghețată și băuturi răcoritoare în zona Food Court.

Multe alte inovații și noutăți, printre care și prezentarea buletinului de identitate digital, sunt pe agenda celei de-a doua zile a summitului, pe 7 iunie. 

Despre Moldova Digital Summit

Moldova Digital Summit reunește principalii factori de decizie din sectorul public și privat, atât la nivel local, cât și internațional, pentru a explora cele mai recente tendințe și bune practici în transformarea digitală. Summitul oferă o platformă pentru dialog și colaborare la nivel înalt despre cum să valorificăm puterea tehnologiei pentru a construi un viitor mai incluziv, sustenabil și prosper pentru Moldova.

Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC)Agenția de Guvernare Electronică, Moldova Innovation Technology Park (MITP)Agenția de Investiții a MoldoveiTechnovatorStartup Moldova, Tekwill și Universitatea Tehnică a Moldovei, cu susținerea strategică și financiară a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, 

a Băncii Mondiale, a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Ukraine Moldova Entreprise Fund, cu susținerea Proiectului OPTIM, finanțat de Elveția (sau Guvernul Elveției) și implementat de Helvetas, precum și Moldova Cybersecurity Rapid Assistance Project 2.0 finanțat de Uniunea Europeană, și EU Partnership Mission în Republica Moldova, dar și e-Governance Academy Estonia.

Partenerii evenimentului: 

Platinum: Mastercard 

Gold: Orange Moldova, Fortinet 

Silver: Google, IBM, CommVault 

Cu susținerea: „Vinăria din Vale”, „Apa Nordica”

Parteneri comunitari: AmCham Moldova, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Hotel Richmond

Preluat de la: diez.md