pomusoare_67451500.jpg
Asociația „Pomușoarele Moldovei”, cu ajutorul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), lansează campania de promovare a pomușoarelor locale și a consumului acestora.

Campania se va desfășura pe parcursul lunilor de vară, când este perioada de recoltare a pomușoarelor locale. În tot acest timp, Asociația „Pomușoarele Moldovei” va informa consumatorii despre avantajele pomușoarelor și va promova consumul de pomușoare moldovenești. De asemenea, în cadrul campaniei vor fi prezentate diverse activități de producere a pomușoarelor drept modele de afaceri pentru tinerii și femeile din spațiul rural.

Sectorul de producere a pomuşoarelor este un domeniu în dezvoltare în Republica Moldova. Suprafețele ocupate de culturile bacifere sunt într-o creștere dinamică în ultimii ani, de la 1 000 de hectare înregistrate în 2010, până la 4 100 de hectare înregistrate în 2019. La fel, în 2019, de pe circa 4 100 de hectare de plantații de pomușoare, au fost recoltate circa 15 500 de tone de fructe. Cele mai cultivate pomușoare în Republica Moldova sunt căpșunul, zmeurul și coacăzul negru. Totodată, fermierii cultivă și pomușoare mai puțin tradiționale, cum ar fi cătina albă, afinul, goji, cornul sau ioșta.

Consumul zilnic de pomușoare proaspete este recomandat copiilor, femeilor însărcinate, vârstnicilor, precum și persoanelor cu diverse probleme de sănătate. Avantajul principal al tuturor baciferelor este conţinutul mare de antioxidanţi. Totodată, pomușoarele contribuie la profilaxia bolilor sistemului nervos, a celor cardiace şi ale altor organe.

„Pomușoarele Moldovei” este o organizație neguvernamentală, apolitică, nonprofit, creată prin libera voință a producătorilor de pomușoare. Prin activitățile sale permanente, contribuie la dezvoltarea sectorului pomușoarelor prin activități de advocacy, organizare de instruiri pentru producătorii de pomușoare, organizare de târguri cu comercializare și participare la târguri și expoziții și promovarea consumului de pomușoare locale.

*Accesați pagina „Pomușoarele Moldovei” pentru a fi la curent cu toate noutățile campaniei.

Preluat de la: diez.md