Berberina a luat locul Ozempicului când vine vorba de slăbit rapid, cel puțin pe rețelele sociale. Dar, iată mai multe despre asta!
Berberina este un compus natural care se găsește în plante precum dracilă, hydrastis canadensis, berberis aristata și mahonia. Este asociată cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea în greutate, și este de obicei disponibilă sub formă de supliment.
Când vine vorba de slăbire, efectele Ozempicului sunt atent studiate. În cercetările clinice, pacienții care au primit o doză de 2,4 mg de semaglutida (compusul activ din Ozempic), au pierdut în medie până la 6% din greutate în 16 săptămâni și 12% din greutate după 28 de săptămâni.
Cât despre berberina, specialișții trag un semnal de alarmă:
„Din păcate, este un mit! Berberina nu ne ajută la pierderea în greutate… Reducerea masei corporale este dată DOAR de crearea unui deficit caloric față de aportul energetic de menținere a greutății. Direct dependent de raportul de macronutrienți – proteine-carbohidrați-lipide, putem ghida că reducerea de masă corporală în deficit caloric să fie efectuată cu precădere din masă adipoasă (țesutul gras) cu prezervarea pe cât posibil a masei nonadipoase (țesutul conjunctiv, osos și masă musculară)”, spune Ionuț Ignat, Specialist în Nutriție clinică și Tulburări alimentare.
Tot specialistul în nutriție mai subliniază și faptul că berberina poate totuși să sprijine pacienții care suferă de rezistență la insulină, prediabet de tip2 și diabet de tip2, cu o procesare mai eficientă a glucozei serice.
„Aceasta reduce, în acest fel, markerii specifici pe spectrul de analize (glicemia bazală, rezistența la insulină, chiar și nivelul de colesterol) – dar numai în combinație cu un regim alimentar specific ce controlează tipul, distribuția și aportul cantitativ de carbohidrați per total. Berberina suplimentată în regim de mentenanță, fără intervenție nutrițională de repartiție a macronutrienților, a avut doar o reducere de greutate modică spre nesemnificativă“.
Pentru o persoană sănătoasă, fără afecțiuni specifice, berberina poate fi un supliment SIGUR.
Perioada de administrare este direct dependentă de obținerea rezultatelor vizate (reducerea glicemiei bazale, reducerea indicelui HOMA, reducerea hemoglobinei glicozilate, a colesterolului total etc.).
Citește și: Nadir Tamuz: „Mi-am făcut testarea indicelui HOMA și mi-a ieșit o valoare de 3,5…” INTERVIU EXCLUSIV
Cei mai mulți dintre pacienți tolerează bine berberina, însă există și multe efecte secundare de care trebuie să ții cont, inclusiv:
Citește și: Berberina, tratamentul holistic pentru sindromul ovarelor polichistice
FOTO: Shutterstock
Preluat de la: csid.ro