crampe-musculare.jpg

Probabil că toți am experimentat asta: o durere bruscă și ascuțită în mușchiul gambei sau al coapsei care ne face să ne pierdem pur și simplu respirația. Se întâmplă atunci când un mușchi, de obicei în picior, se contractă și se întărește brusc. Acest lucru apare adesea după un antrenament lung sau intens, mai ales când este vreme caldă, dar crampele musculare pot lovi și fără avertisment.

Ele pot fi cauzate de deshidratare, oboseală, suprasolicitare sau depleție electrolitică, care determină nervii să emită semnale greșite. De obicei dispar în decurs de 15 minute, devin mai prevalente odată cu înaintarea în vârstă și sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. 

Dacă totuși crampele musculare durează mai mult de 30 de minute, apelează la medicul tău, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi o arteră îngustată sau o afecțiune neurologică.

Pentru a ține durerea la distanță, încearcă acești pași:

Pierdem masă musculară încă de când împlinim 30 de ani, ceea ce contribuie la oboseală și suprasolicitare, principalele declanșatoare ale crampelor. Mușchii activi în mod regulat se obișnuiesc cu contracția și sunt mai puțin predispuși la spasme.

Începe cu activități moderate pentru a evita exagerarea și fă exerciții de stretching înainte și după; acest lucru crește fluxul sangvin și întinde fibrele musculare pentru a le face mai puțin susceptibile la spasmele involuntare.

Consumă din belșug fructe și legume bogate în minerale electrolitice cum ar fi sodiul, magneziul și potasiul, care ajută la declanșarea semnalelor electrice care reglează funcția musculară. Majoritatea oamenilor pot obține toți electroliții de care au nevoie dintr-o dietă sănătoasă, deci nu este nevoie să apelezi la băuturi pentru sportivi, care sunt, de obicei, pline de zahăr. Alegerile alimentare de top sunt: legume cu frunze verzi, banane și fasole neagră.

Lichidul ajută mușchii să se relaxeze și să se contracte, așa că bea multă apă pe parcursul zilei, mai ales când e vreme caldă când transpirația epuizează rezervele de lichide și electroliți ale organismului. Asigură-te că bei o oră înainte, în timpul și după antrenament pentru a te rehidrata.

Masează și întinde ușor un mușchi dureros pentru a-l ajuta să se relaxeze. Încearcă să contractezi grupul muscular opus celui care este blocat; acest lucru folosește reflexul normal al corpului care ‘oprește’ un mușchi care are funcția opusă. De exemplu, contractarea mușchiului cvadriceps din fața coapsei poate ajuta la ameliorarea crampelor ischioanelor din spate.

Un prosop cald sau o pernă de încălzire pot alina durerea prin creșterea fluxului sangvin. Dacă durerea persistă după crampe, gheața poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea disconfortului.

Crampele musculare pot fi un efect secundar al unor medicamente pentru tensiune arterială crescută, colesterol ridicat și astm. Întreabă-ți medicul despre o doză mai mică sau un alt medicament care nu provoacă spasme musculare.

Sursă foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro