colaj-23.jpg
Lectura este unul dintre subiectele preferate ale tinerilor. De aceea, echipa #diez vă propune o listă alcătuită din șapte cărți cu care ați putea să începeți această primăvară. Prietenie, iubire, război sau psihologie feminină sunt doar câteva dintre temele pe care le abordează cărțile selectate. Deci, să fie soare… și multe cărți bune. Lectură plăcută!

# „Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris


Sursă: diez.md

„Tatuatorul de la Auschwitz” prezintă povestea a doi oameni obișnuiți care au trăit în vremuri neobișnuite, privați nu numai de libertatea lor, ci și de demnitate, nume și identități. Unul dintre protagoniștii cărții este tânărul evreu Lale, cu numele adevărat Ludwig Eisenberg, originar din Slovacia, care ajunge la Auschwitz pe 23 aprilie 1942 și este tatuat cu numărul 32407.


Sursă: diez.md

Lale se dovedește a fi un norocos. Ajunge să fie observat de tatuatorul lagărului, un francez principial, care și-l ia drept ucenic. Cum francezul își nemulțumește superiorii și dispare peste noapte, Lale ajunge să-l înlocuiască și, vreme de trei ani, va fi tatuatorul lagărului. Vor trece prin mâna sa, pentru a fi tatuați, zeci și zeci de mii de deținuți de toate națiile, bărbați și femei. Printre acestea și Gita, pe numele adevărat Gisela Furman, cu numărul 34902, de care Lale se va îndrăgosti și pe care va face tot posibilul s-o salveze.

# „Un bărbat pe nume Ove” de Fredrik Backman


Sursă: diez.md

Ove, protagonistul cărții, aparent este cel mai morocănos personaj dintre toate pe care i-am descoperit vreodată. Un bătrân mizantrop căruia îi plac regulile stricte, rutina, lucrurile utile în viață și care nu are răbdare să își piardă timpul pentru amabilități gratuite cu vecinii. Acesta își divinizează mașina Saab, marca lui de suflet, și judecă oamenii după automobilele lor. Ove se crede înconjurat de idioți și crede că lumea se duce de râpă. Însă, în pofida aparențelor, Ove este un bătrân cu suflet mare, iar adevărata sa față poate fi observată începând cu o dimineață din noiembrie, când tot universul și planurile sale sunt date peste cap.


Sursă: diez.md

Într-o dimineață de noiembrie, o iraniancă gravidă, soțul ei tolomac și cele două fete ale lor se mută lângă casa lui Ove și-i turtesc cutia poștală cu o remorcă.

Accidentul devine sunetul de start pentru o serie de întâmplări neverosimil de amuzante și uneori perfect înduioșătoare cu o pisică jigărită și aproape fără coadă și cu prietenii dintre cele mai improbabile care îl fac pe Ove, eternul ursuz supărat pe tehnologia modernă, bătăușul de clovni și „vecinul infernal”, să reînvețe să se bucure de o viață pe care el însuși o credea pierdută și de care lumea nu-l bănuia în stare pe acest pensionar imposibil.

# „Acolo unde cântă racii” de Delia Owens


Sursă: diez.md

Ai auzit vreodată despre Fata Mlaștinii? Cu această poreclă a trăit mulți ani protagonista romanului care a cucerit întreaga lume. Kya Clark era numită de locuitorii orășelului Barkley Cove „Fata Mlaștinii”, însă tânăra nu era nici pe departe așa cum se credea. Sensibilă și inteligentă, ea a supraviețuit ani în șir singură în pustietatea mlaștinii – casa ei –, găsind prieteni printre pescăruși și lecții de viață printre nisipuri. Totuși, a venit vremea când ea tânjește după apropierea semeilor și după dragoste.


Sursă: diez.md

Spre sfârșitul anului 1969, când frumosul Chase Andrews este găsit mort, localnicii o bănuiesc pe Kya Clark. Oare să fie ea cea care l-a omorât atât de crunt pe Chase?

# „Privighetoarea” de Kristin Hannah


Sursă: diez.md

„Privighetoarea” prezintă povestea a două surori – Vianne și Isabelle. Prima este o familistă admirabilă care își iubește soțul și fiica. În 1939, Vianne își petrece soțul pe front și chiar dacă ea nu crede că naziștii vor invada Franța, aceștia își fac apariția mărșăluind într-un număr mare. Atunci când un căpitan german își stabilește cartierul general în casa ei, Vianne și cu fiica sa au două opțiuni: fie să locuiască sub același acoperiș cu dușmanul, fie să piardă totul. Astfel, fără hrană și fără bani, deznădăjduită în timp ce pericolul pândește după fiecare colț, tot mai amenințător, Vianne este silită să facă alegeri imposibil de îndurat pentru a-și ține familia în viață.


Sursă: diez.md

Isabelle este o puștoaică rebelă de 18 ani, aflată în căutarea unui țel în viață cu toată pasiunea necugetată specifică tinereții. Pe când mii de parizieni se retrag din capitală trecând prin ororile războiului, ea îl întâlnește pe Gaëtan, un partizan care crede că Franța poate lupta cu naziștii, și se îndrăgostește nebunește de el. Atunci când el o trădează, Isabelle se alătură Rezistenței fără a se uita în urmă și riscându-și viața zilnic, o salvează pe a altora.

# „Femei care aleargă cu lupii” de Dr. Clarissa Pinkola Estés


Sursă: diez.md

Știai că în fiecare femeie se ascunde o creatură puternică, înzestrată cu instincte bune, pasionată, creativă și înțeleaptă? Adesea însă, cultura și societatea au sufocat această femeie, au redus-o la tăcere încercând să o forțeze să își asume roluri rigide și, din păcate, multe femei au cedat…


Sursă: diez.md

Autoarea cărții, fascinată de mituri și legende, ne invită să recuperăm spiritul sălbatic din adâncul ființei noastre. Prin intermediul săpăturilor psihoarheologice în ruinele subpământeanului feminin, cartea ne ajută să scoatem în evidență cele mai frumoase elemente ale ființei noastre. „Femei care aleargă cu lupii” este o lectură perfectă pentru tinerii pasionați de psihologie.

# „Auschwitz, ultima stație. Povestea mea din lagăr 1943-1945” de Eddy de Wind


Sursă: diez.md

Holocaustul este una dintre temele frecvent abordate de scriitorii secolului al XX-lea. „Auschwitz, ultima stație. Povestea mea din lagăr 1943-1945”, de Eddy de Wind, este una dintre cele mai obiective cărți pe care le-am citit vreodată.

O relatare copleșitoare în care se regăsesc atrocități, suferință, degradare fizică și morală, dar și solidaritate și încredere consemnată aproape în timp real, cu sclipiri de iubire și speranță ce luminează, fie și pentru o clipă, unul dintre cele mai cumplite locuri cunoscute, sinonim cu infernul. Povestea lui Eddy de Wind este o lecție unică, mereu de actualitate, mereu citită ca un avertisment.


Sursă: diez.md

În 1943, tânărul medic Eddy de Wind se oferă voluntar pentru a merge să lucreze în lagărul de tranzit de la Westerbork, în care ajung toți evreii din estul Țărilor de Jos. Are motive să creadă că își va găsi acolo mama, dar ea a fost deja trimisă la Auschwitz. Nu se știe încă prea bine ce reprezintă Auschwitzul, iar Eddy spera. La Westerbork se îndrăgostește de Friedel, iar în scurt timp sunt și ei trimiși la Auschwitz. Eddy este repartizat în Blocul 9, unde face parte din personalul medical, iar Friedel – în Blocul 10, cumplitul Experimentenblock, de unde își alege victimele Josef Mengele. Eddy și Friedel supraviețuiesc, dar nu reușesc să rămână împreună. În încercarea de a-și șterge urmele, naziștii vor să golească rapid lagărul, iar Friedel pornește într-unul dintre „marșurile morții”. Eddy rămâne încă o vreme în lagărul eliberat și își scrie povestea. Pe de o parte, se teme că manuscrisul său ar putea cădea în mâini nepotrivite, pe de altă parte, oroarea și povara celor trăite la Auschwitz îi produc atâta suferință, încât nu găsește putere să scrie la persoana întâi și hotărăște să atribuie întâmplările unui personaj numit Hans.

# „Amândoi mor la sfârșit” de Adam Silvera


Sursă: diez.md

Știți cine sunt Crainicii Morții? În romanul lui Adam Silvera, Crainicii Morții sunt reprezentanții unui serviciu care înștiințează oamenii cu privire la ziua în care vor muri. Respectiv, pe 5 septembrie, puțin după miezul nopții, Crainicii Morții îi sună pe Mateo Torrez și pe Ruffus Emeterio să le de-a o veste proastă – vor muri astăzi.


Sursă: diez.md

Mateo și Rufus nu se cunosc, dar, din motive diferite, amândoi caută un prieten nou în ziua în care vor muri. Partea bună este că există o aplicație special pentru asta – Ultimul Prieten. Prin intermediul ei, Mateo și Rufus sunt pe cale să pornească într-o ultimă aventură. Astfel, în cea din urmă zi a lor vor trăi cât pentru o viață întreagă.

Preluat de la: diez.md