freestocks-I_pOqP6kCOI-unsplash.jpg

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) atenționează asupra campaniilor de atacuri cibernetice de tip scam și phishing ce vizează instituțiile guvernamentale. Potrivit unui comunicat emis de către reprezentanții STISC, până în prezent, peste 1330 de mesaje au fost expediate pe adresele de email ale instituțiilor publice.

Deținătorii de domenii.md sunt informați printr-un email despre expirarea termenului de valabilitate al numelui de domeniu și sunt rugați să inițieze procedura de prelungire a acestuia, solicitând accesarea unui link pentru efectuarea plății. STISC recomandă evitarea accesării unor astfel de linkuri, precum și blocarea și raportarea expeditorului.


Sursă: stisc.gov.md

Totodată, în contextul, continuării valului de atacuri cibernetice de tip scam și phishing, în perioada sărbătorilor, STICS îndemnă cetățenii să verifice întotdeauna sursa reală a mesajului și să respecte regulile de igienă cibernetică.

Potrivit informaților oferite de către STICS, phishingul este unul dintre cele mai întâlnite atacuri cibernetice, prin care infractorii de pe internet încearcă să fure bani, informații personale, informații bancare, numere de card, de cont sau coduri PIN. Infractorii cibernetici pretind, de obicei că sunt companii cu renume, prieteni, sau cunoștințe și expediază emailuri sau mesaje prin care atrag atenția asupra unor defecțiuni sau erori tehnice și solicită reintroducerea datelor personale sau chiar efectuarea unor plăți.


Sursă: stisc.gov.md

STICS atenționează că atacurile cibernetice pot avea consecințe nefaste și îndeamnă utilizatorii să respecte regulile minime de securitate cibernetică.

Preluat de la: diez.md