Prin urmare, în concursul de anul viitor, voturile telespectatorilor vor fi decisive pentru calificarea țărilor în finala concursului. Astfel, juriul nu va mai avea nicio contribuție la această etapă a concursului (semifinale).
„De-a lungul istoriei sale de 67 de ani, Eurovision Song Contest a evoluat constant pentru a rămâne relevant și interesant. Aceste schimbări recunosc imensa popularitate a spectacolului, oferind mai multă putere publicului celui mai mare eveniment muzical live din lume”, a menționat Martin Österdahl, supervizorul executiv al Eurovision Song Contest.
Voturile juriului vor rămâne valabile doar pentru Marea Finală, etapa la care se alege câștigătorul Eurovisionului. Respectiv, metoda de vot în finala concursului rămâne aceeași (juriu + public).
O altă noutate este că pentru prima dată în istorie vor putea vota în cadrul concursului și telespectatorii din țările neparticipante. Aceștia își vor putea exprima alegerea online.
Potrivit unui comunicat de presă, telespectatorii din țările neparticipante vor putea vota printr-o platformă online securizată, folosind un card de credit din țara lor, iar voturile lor, odată adunate, vor fi convertite în puncte care vor avea aceeași pondere ca o țară participantă atât în semifinale, cât și în marea finală.
Publicul din toate țările participante va putea vota în continuare prin SMS, telefon sau prin aplicația Eurovision Song Contest.
Eurovision Song Contest 2023 se va desfășura în Regatul Unit. Decizia a fost confirmată de către EBU. Potrivit acestora, concursul nu va fi organizat în țara câștigătoare, Ucraina, din motive de siguranță și securitate.
Amintim că în iunie, EBU a anunţat că examinează posibilitatea ca Regatul Unit, care s-a clasat pe locul al doilea la finalul competiţiei din 2022, să înlocuiască Ucraina, care a câștigat în acest an concursul Eurovision, în calitate de gazdă a ediţiei din 2023
În același timp, Ucraina a denunțat decizia prin care i-a fost retrasă calitatea de gazdă a următoarei ediții a acestei competiții muzicale din motive de securitate după invadarea teritoriului său de către Rusia
Menționăm că artistul britanic Sam Ryder a ocupat primul loc după voturile exprimate de juriile naţionale la Torino, însă trupa ucraineană Kalush Orchestra a câștigat în cele din urmă concursul din 2022 în urma voturilor primite din partea telespectatorilor, care i-au permis să se claseze pe primul loc cu un total de 631 de puncte.
De asemenea, subliniem că Republica Moldova, reprezentată de către formația Zdob și Zdub și de Frații Advahov, a ocupat poziția 7 la ediția din 2022 a Eurovision Song Contest. Conform voturilor publicului, țara noastră s-a clasat pe locul 2 în competiție.
Preluat de la: diez.md