Vorbim despre Nadejda Hadjivu, tânăra fondatoare a afacerii „Moft Dulce”, care s-a lansat pe piață cu produsele ei delicioase și sănătoase chiar la începutul pandemiei, în 2020.
Nedejda ne-a povestit că a fost în SUA de două ori cu ajutorul programului Work and Travel, iar când a revenit acasă a început pandemia și nu a mai putut pleca înapoi: „Trebuia să plec deja definitiv în Statele Unite ale Americii, primisem o ofertă de job în California pe care nu puteam să o refuz, dar din cauza pandemiei nu am putut pleca. Așa am început să mă adaptez aici, pe loc”.
Tânăra recunoaște că în SUA s-a îndrăgostit de untul de arahide, iar atunci când a venit în țară pe rafturile magazinelor era doar pastă de arahide cu ulei de palmier și cu diferite adaosuri și zahăr.
„O perioadă îndelungată am început să-mi fac singură pentru mine pasta de arahide. Ulterior, m-am gândit să încerc și să văd dacă este cerință pe piața de la noi pentru un astfel de produs. A fost mai mult o glumă, nu am avut inițial intenția să deschid o afacere. Dar când m-am trezit peste noapte cu peste 1 000 de comenzi, am zis că gata – încep producerea”, povestește Nadejda.
Afacerea tinerei a fost susținută la început de cale cu patru granturi. Trei granturi de la ODA (Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului): programul „Start pentru tineri”, „Femei în afaceri”, cofinanțat de Uniunea Europeană și grantul pentru „Ecologizarea afacerilor”. Totodată, Nadejda a primit finanțare și din partea UN Women, în cadrul proiectului „Măsuri de răspuns la nevoile stringente ale femeilor și fetelor care sunt marginalizate sau se află într-o situație vulnerabilă, agravată de COVID-19”, cofinanțat de Uniunea Europeană.
„Eu aveam nevoie de utilaje pentru producerea pastei – acesta și a fost motivul de ce am decis să optez pentru granturile oferite de Uniunea Europeană. Nu-i greu să te înregistrezi la astfel de programe de granturi. Trebuie doar câteva minute să citești condițiile și atât. Fiecare grant care mi-a fost oferit era necesar pentru procurarea unui anumit tip de utilaj, dar a fost și aportul meu financiar aici”, spune Nadejda.
Am fost curioși să aflăm de ce a ales denumirea „Moft” pentru afacerea sa, iar tânăra antreprenoare și-a motivat alegerea astfel: „Mi-a plăcut că e un cuvânt scurt, local și cumva definește ceea cu ce ne ocupăm noi. Produsele pe care le facem sunt niște «mofturi», nu mănânci poate zilnic unt de arahide sau caramel, doar atunci când ai anumite preferințe care de altfel sunt aceleași mofturi”.
Nadejda recunoaște că cel mai dificil i-a fost la început, nu cunoștea cum să stabilească procesul de producere a afacerii. Totuși, în pofida dificultăților i-a reușit: „Inițial nu știam care sunt certificatele de care ai nevoie, cum să lucrezi cu utilajul etc. Eu îmi doream mult ca afacerea să pornească, dar nu știam cum să construiesc totul de la zero. Deja pe parcurs înveți, iar când ai anumite întrebări știi deja la cine poți apela ca să afli răspunsul”.
Cea mai mare provocare când a intrat cu produsele „Moft Dulce” pe piața locală a fost faptul că oamenii nu știau exact ce se află după etichetă: „Posibil am dat-o în bară un pic și cu ambalajul – mulți credeau că e cosmetică. Dar am început să merg pe la multe iarmaroace, oamenii gustau, eu le povesteam cum facem acest produs, și așa mulți au aflat despre noi”.
Fondatoarea afacerii „Moft Dulce” menționează că produsele lor pot fi găsite acum în magazinele Pegas, Ferma cu origini, Istorii cu Cașcaval, la Sincer Gastromarket etc.
„Cu siguranță, dacă produsul încă este nou și nimeni nu te știe, unele magazine, rețele, pot să nu te ia în serios. Eu am fost doar la vreo două magazine și le-am propus să vândă produsele «Moft», în rest toți au ajuns cumva singuri la noi. Datorită târgurilor au început să afle tot mai multe persoane despre produsele noastre, inclusiv anumite rețele și magazine. Și asta e bine fiindcă nu prea am investit în marketing”, specifică tânăra.
Despre certificatele de care ai nevoie pentru a vinde produsele pe piață, Nadejda subliniază că nu-i greu să le obții, poate doar la început să fie un pic problematic din motiv că nu prea cunoști de unde să începi: „În primul rând, trebuie să ai standard de firmă – acesta ar fi un «secret» cu ce se ocupă efectiv compania. Pe lângă asta, mai ai nevoie și de instrucțiune tehnologică. După asta, mai ai nevoie de certificat lunar pentru fiecare lot de produs de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Mai este și un certificat care se oferă anual – certificat de calitate –, cu ajutorul căruia poți și să exporți produsele”.
Tânăra spune că are ambiția de a ajunge și pe piața din România cu brandul „Moft”. Acum produsele companiei sunt exportate în țara vecină din Vest, dar nu sub propriul brand: „Lucrăm cu compania Private label – noi le facem produsul și ei își pun ambalajul lor. Dar aș vrea să ieșim la export cu brandul nostru. Noi putem produce 500 kg de pastă într-o oră, și mai mult de 3 tone de caramelă într-o zi. Nu-i o problemă pentru noi să mai mărim această cantitate. Noi nici la momentul actual nu vindem atât cât putem produce. Respectiv, avem nevoie de piață unde să vindem. Dacă vom exporta mai mult în afara țării, în special în România, acest «surplus» care nu este comercializat pe piața locală, s-ar putea vinde ușor”.
Nadejda are un vis – să vadă cum produsul final ajunge spre comercializare cu ajutorul a maximum o persoană sau două: „Acum suntem patru persoane în echipă, dar vreau să automatizez ceea ce este la moment și să investesc mai mult în utilaje”.
În mare parte, Nadejda folosește produse locale, mai cu seamă alunele. Dânsa specifică faptul că încearcă să faciliteze producătorii locali fiindcă își dă bine seama cât este de greu uneori să-ți comercializezi produsele pe piața locală: „Procurăm alune ecologice de la doamna Svetlana din Căușeni. Foarte tare îmi plac, sunt mega delicioase. Le folosesc pentru ciocolata noastră fără zahăr și la pasta de alune din pădure. Totuși, la caramelă procesul e un pic mai diferit și avem nevoie să importăm anumite produse care nu se găsesc la noi”.
Care este secretul unui produs delicios și calitativ?
Nadejda susține că toate produsele au fost făcute după gusturile ei, chiar dacă pentru asta a fost nevoie să „jertfească” la început peste 1 000 de kilograme de pastă de nuci și caramel: „Eu știam că trebuie să o fac așa ca mie să-mi placă. Am testat mult și am ajuns într-un final, după multe experimente, la gusturile care sunt acum și care le plac oamenilor”.
Pentru ca produsul final să ajungă pe rafturile magazinelor, este nevoie în jur de două zile. Când un sac de 500 kg de arahide ajunge la producere, ele inițial sunt prăjite, ulterior lăsate să se răcească 4-5 ore, iar după asta cu ajutorul utilajului sunt mărunțite și transformate în pastă de nuci. Produsul obținut se toarnă în dozator, se vacuumează și se duce la certificare. Abia după asta se pun etichetele și produsul ajunge pe rafturile magazinelor.
Printre asortimentul pe care ni-l propune „Moft Dulce” putem găsi: Caramel Sărat, Caramel Whiskey, Caramel cu Ciocolată, Pastă din Arahide, Pastă din Migdale, Pastă din Alune, Pastă din Caju, Pastă din Fistic, Ciocolată etc.
„La momentul dat, cel mai vândut produs este caramela. Totuși, în fiecare lună preferințele pot fi diferite. Vorbind despre caramelă, mi-a luat jumătate de an ca să găsesc echilibrul dintre dulce și sărat. Am apelat chiar și la ajutorul unui tehnolog. Am făcut rețeta, am îmbunătățit-o, dar tot procesul durează foarte mult fiindcă e un produs de cofetărie”, specifică Nadejda.
Tânăra dezvăluie că vrea să se focalizeze în anul care vine pe mai multe produse noi: „Noi anul acesta cred că terminăm cu borcănașele de caramelă și pasta din nuci. În anul care vine vom lua o direcție nouă – produse din ciocolată și altele care încă nu mai sunt pe piață”.
Fondatoarea a venit cu un sfat pentru tinerii și tinerele care se gândesc să lanseze și ei o afacere: „Este o frază pe care mi-a spus-o mama «Chiar dacă de 100 de ori nu-ți iese un lucru, la 101-a încercare îți va ieși ». Dacă vrei într-adevăr să obții ceva – o să găsești soluții, timp, energie ca să-ți vezi visul împlinit. Nu-i nimic ușor în viață până nu depui un pic de efort și nu muncești ca să obții ceea ce-ți dorești”.
Produsele pe care le face Nadejda le puteți găsi aici.
Acest reportaj a fost produs cu ajutorul proiectului „Comunicare Strategică și Suport pentru Mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă în niciun fel opinia Uniunii Europene.
Preluat de la: diez.md