colaj-final.jpeg
Experiența e cea mai dorită „diplomă” pe care tinerii profesioniști o vânează încă de pe băncile facultății. Să găsești jobul de vis e o provocare reală pe o piață de muncă ce trece prin revoluții continue, dar nici să recrutezi angajații potriviți nu e un sarcină ușoară. Angajatorii competitivi au găsit, însă, soluția care le dă o șansă ambelor părți – programele de internship. Este și cazul Endava, compania IT care desfășoară din 2002 cel mai amplu program de internship din țară. După trei luni de training intensiv, în medie 85 % dintre stagiari primesc o ofertă de lucru la Endava și ajung să facă parte din marea familie ce numără doar în oficiul de la Chișinău – peste 1 200 de angajați. Am urmărit de aproape programul din această primăvară, iar acum, în plin sezon de recrutări pentru programul din toamnă, vă povestim cum are loc de fapt un internship atât de complex și cine finalizează programul.

Cel mai mare program de internship din Moldova

Endava organizează programul de internship de două ori pe an, primăvara și toamna, și înrolează în jur de 100 de stagiari într-o sesiune. Programul nu e doar pentru cei la început de carieră. E foarte popular și printre cei care vor să facă recalificare profesională. În primăvara anului 2022 s-au deschis poziții pentru Testing, Data, Applications Management și Development. Aceste direcții vor fi în continuare disponibile pentru ediția din toamnă. 


Nicoleta Stogu

Nicoleta Stogu are grijă de programul de internship pentru a șasea ediție consecutiv. E specialistă în recrutare la Endava, după ce anterior a făcut recrutări pentru poziții de C-level într-o altă companie. „De Endava cine nu știe?”, mi-a zis Nicoleta, povestind că atunci când s-a angajat a fost un vis împlinit pentru ea.

„Probabil vorbim despre cel mai mare program de internship din Moldova din perspectiva numărului de stagiari care ulterior se angajează”, spune Nicoleta. „Din internii înrolați, 85-90 % se angajează. La nivel de companie, depunem maximum efort și oferim tot suportul pentru ca toți cei înrolați să se califice pentru o ofertă de job la final, dar există și o selecție naturală, unii nu se regăsesc sau nu fac față ritmului intensiv.” 

Pentru Nicoleta, având în vedere volumul necesar de organizare, programul are trei etape importante: preinternship, internship și postinternship. Înainte de lansarea apelului, echipa publică resursele de învățare pentru fiecare disciplină și rol. Acestea ajută potențialii interni să înțeleagă cât mai bine poziția pentru care se înscriu. Apoi, există o perioadă limitată de înscrieri când se acceptă aplicările candidaților. Fiecare persoană alege un rol pe care ar vrea să-l ocupe la angajare. După înscriere, persoana primește pe e-mail un test online, iar dacă face față cu brio, atunci candidatul este contactat de echipa de recrutare pentru a duce un prim interviu la telefon. Recrutorul vorbește cu candidații în engleză și încearcă să afle motivația persoanei, dacă nu cumva are și alte activități în paralel, întrucât internshipul ocupă șase ore pe zi, dar și alte detalii importante pentru următoarea etapă. Dacă persoana se califică, atunci merge la un al doilea interviu, tehnic de data asta, cu două persoane din companie, care îi testează abilitățile tehnice în funcție de rolul pentru care s-a înscris. „Scopul interviului tehnic este să identificăm golurile și cât de repede ele pot fi acoperite.”

Internshipul durează trei luni, două dintre care sunt pentru traininguri intensive, șase ore, cinci zile pe săptămână. Sesiunile de training sunt livrate în format hibrid. Toate vin la pachet cu teme pentru acasă, cu ateliere practice în echipă și cu simulări de procese și proiecte reale. Endava operează conform metodologiei de livrare Agile, iar pe durata internshipului sunt formate echipe Scrum care conlucrează între ele. În ultima lună, stagiarii lucrează la proiecte individuale sau asistă la proiectele companiei și prezintă un demo care ar reprezenta abilitățile tehnice și cele soft (așa cum este discursul public) dobândite pe durata programului. După cele trei luni, stagiarii trec printr-un interviu pentru a înțelege progresul obținut, iar cei care demonstrează abilități suficiente urmează să primească ceea ce așteaptă din ziua când au trimis CV-ul – oferta de angajare.

Cultura de a transmite și altora cunoștințele pe care le ai

În internship se implică de obicei destul de multă lume, povestește Nicoleta, cam 80 % dintre angajații unei discipline. Există mentori, cei care au grijă permanent de stagiari, și traineri, care livrează doar anumite sesiuni. Pe lângă ei, mulți angajați sunt implicați în procesul de organizare, de intervievare, de revizuire a sarcinilor. Mulți dintre ei s-au angajat la Endava tot printr-un program de internship.

Ion și Victoria sunt ambii Data Engineers și s-au implicat în programul din primăvara acestui an în disciplina din care fac parte și în companie – Data. Gândesc și analizează totul în date și le descriu ca cele mai vitale componente pentru buna funcționare a oricărui proces în lumea asta.

Fun fact: Ați știut că 90 % dintre datele acumulate pe glob până azi s-au strâns în doar ultimii doi ani?

Cu asta ne-a atras Ion Hachi atenția când a început să explice cum funcționează Power BI, un software care poate prelucra seturi mari de date brute așa încât ele să poată fi înțelese și interpretate. „Prezentările noastre pentru stagiari ne confirmă cunoștințele, dar și ne provoacă să le perfecționăm, până la urmă lucrăm într-un domeniu care e într-o continuă schimbare și trebuie să le livrăm stagiarilor lucruri actuale.” Ion a venit la Endava prin internshipul de primăvară din 2020, după ce fusese plecat timp de cinci ani peste hotare.

ASEM-ul i-a setat Victoriei Maximova gândirea logică, însă nu a convins-o că vrea să fie contabilă pentru toată viața. Așa că, în 2018, Victoria venea și ea la internshipul de la Endava pentru a-și continua cariera într-un domeniu nou. Își amintește că au fost trei luni de stagiu intense, dar că efortul a meritat. Acum îi face o mare plăcere să-și antreneze viitorii colegi. „Endava are cultura de a încuraja transmiterea cunoștințelor. Dacă persoanele prezintă interes și voință, atunci noi depunem efortul să distribuim cât mai mult din ceea ce știm. Provocarea când ești mentoră e să livrezi corect, dar și pe înțeles informațiile pe care le deții.”

Anastasia Corotcova a venit la Endava acum patru ani și jumătate după studiile universitare în Informatică Aplicată. Se înrola la stagiu în disciplina Applications Management la o etapă când era destul de confuză în legătură cu viitorul ei profesional. Din punct de vedere tehnic, internshipul nu a fost complicat pentru ea, însă i-a arătat cum funcționează o echipă. „Am înțeles că e locul unde pot câștiga experiență, iar atmosfera de lucru pe care am găsit-o m-a convins că vreau să fiu angajată.”


De la stânga spre dreapta: Victoria, Anastasia și Ion

Anastasia se implică pentru a noua oară în organizarea programului de internship și e pentru prima oară coordonatoare în disciplina Data. „Cunoștințele pe care le acumulează stagiarii la internship sunt suficiente pentru inițiere. Ulterior, ei au parte de îndrumare spre proiectele și rolurile unde s-ar potrivi cel mai bine”, crede Anastasia.

____

______

După 10 ani de experiență în alt domeniu, Cristina este pregătită să devină Data Engineer

Tendința adulților care decid să urmeze o carieră diferită după mulți ani de lucru într-un anumit domeniu este de fapt populară la nivel mondial pe măsură ce piața oportunităților de joburi este în creștere. „Trendul zice că în Development vin preponderent studenți din IT, dar sunt și cei care vor să facă recalificare. Și în Testing și Applications Management vin destul de mulți din alte industrii. În Data e cam 50 la 50, în ediția din primăvară au fost mai mulți dintre cei care fac recalificare. Importantă este dorința de a ieși din zona de confort și de a depune suficient efort, indiferent de experiența sau studiile obținute”, spune Nicoleta Stogu, specialistă în recrutare la Endava. „De multe ori ceea ce oamenii aduc e maturitatea și expertiza obținută din experiențele trecute. Desigur, și cunoștințele din domeniile în care au activat îi pot ajuta mult dacă au proiecte în domeniul respectiv sau dacă s-au antrenat suficient prin dezvoltarea unor proiecte personale. Spre exemplu, cuiva care vine din sistemul bancar îi va fi mai ușor să înțeleagă specificul businessului atunci când va interacționa cu un client bancar.”

Specialista spune că domeniile din care vin cei care fac recalificare la Endava sunt diverse: vânzări, marketing, banking, telecomunicații, media,  logistică, chiar și medicină.

Cristina Cerescu vine din economie și s-a înscris pentru rolul de Data Engineer în programul de primăvară. Studiile ei până acum au fost legate de economie și contabilitate. A lucrat peste 10 ani în câteva companii mai mici decât Endava și a înțeles în acest timp e că e foarte important să lucreze într-un mediu cu valori similare ei. Spre exemplu, nu ar putea să reziste undeva unde nu există transparență și deschidere.


Cristina Cerescu

A fost contabilă, a ajuns și în structuri de management. Cu toate astea, acum un an, a înțeles că vrea să iasă din rutină. A urmat câteva cursuri, de la oratorie la SQL (un limbaj de programare destinat prelucrării datelor), iar cel din urmă a convins-o că vrea să se regăsească în IT. „Și pandemia m-a resetat cumva. Te gândești că orice s-ar întâmpla, tot ce deții de fapt e mintea și abilitățile tale. M-a motivat și fiul meu, pentru care am vrut să fiu mereu de ajutor”, povestește tânăra.

După trei luni de internship, Cristina spune că a fost o perioadă în care a fost provocată și a simțit o competitivitate sănătoasă, deși la modul practic nu concura cu nimeni. „Totuși, ești într-un mediu în care simți că toți vor să fie mai buni și că nimeni nu renunță așa ușor.” A simțit și presiunea timpului – există un deadline pentru orice. „Nu vrei să rămâi în urmă, chiar dacă poate ai nevoie să cercetezi anumite subiecte mai mult timp. Lucrurile decurg repede și trebuie să păstrezi ritmul. Cu toate astea, am avut o echipă superbă, am învățat să lucrăm împreună și ne-am ajutat unii pe alții să ne încadrăm în deadline-uri.”


Internii din disciplina Data. Foto: Endava

„Cu siguranță, te simți mai mult la job decât la școală, spune Cristina, simți că lucrezi la proiecte reale, iar în așa mod înțelegi exact ce te așteaptă dacă te angajezi. Am procesat foarte multă informație. A fost un fel de diving pentru mine, doar că în loc de corali aveam Power BI, Python, SQL”, își amintește zâmbind.

Cristina este pregătită să devină Data Engineer, adică să fie persoana care să proceseze date, de la extracție până la transformarea lor într-un raport nontehnic, pe înțelesul clientului. „Nu îmi este frică. Am învățat instrumentele cu care pot să lucrez, am văzut unde pot să caut răspunsuri. Internshipul mi-a dat esența. Mi-a plăcut mult că au cultivat în noi abilitatea de a găsi răspunsuri de sine stătător. Nimeni nu-ți oferea răspunsul direct. Ceea ce primeai era o listă mare de surse de unde îți poți lua singur răspunsul.”

Pe lângă abilitățile tehnice, Cristina spune că abilitățile soft sunt un must-have. „Să știi să asculți, să fii deschis(ă) către schimbări, să accepți opinia altora, să fii diplomat(ă) sunt abilități de bază. Dacă le ai, ai și mai multe șanse să reușești.” Învățarea nu se încheie odată cu angajarea. Cerințele clienților pot fi foarte provocatoare. Endava oferă însă acces către o mulțime de resurse și instrumente pe care le poți accesa pentru a învăța aproape orice. De asemenea, ne amintim de cultura împărțitului de cunoștințe. Dacă găsești pe cineva care știe de ce ai tu nevoie, atunci vei primi garantat ajutorul necesar.

Avansarea nu are legătură cu simpatia cuiva

Cam tot ce auzise Cristina până la internship despre Endava a corespuns cu realitatea. „E un mediu prietenos, deschis. Aici nu se simte cine și ce post deține, aici fiecare e respectat, chiar dacă e vorba de un junior. Am fost surprinsă să văd cum toți își împărtășesc eșecurile unii cu alții ca să aibă cu toții ceva de învățat.”

Cristinei i-a mai plăcut că drumul pe care poate evolua cariera sa la Endava i-a fost descris cât se poate de clar. „Acest career path este foarte transparent. Știi foarte bine de ce ai nevoie, din ce rol poți accesa altele și câtă experiență e necesară. Avansarea nu are legătură cu simpatia cuiva. Totul e clar și transparent.”


Foto: Endava

Nicoleta ne-a confirmat faptul că pe intern oamenii au acces la un soi de roadmap al carierei lor, iar de acolo pot explora ușor ce alte poziții pot accesa și de ce au nevoie anume, în funcție de grad și de rolul actual pe care-l dețin. Pe intern, tranzițiile dintr-o disciplină în alta sunt foarte comune. Din momentul în care avansezi, ai mai multe roluri pe care le poți prelua. Totul depinde de efortul pe care ești gata să-l faci. Există și oportunități de relocare în alte țări. Totuși, Endava este o companie globală. Se întâmplă când se formează echipe noi în alte țări, dar se deschid și poziții care pot fi accesate individual. România e cea mai populară destinație de relocare pentru angajații din Moldova.

Ce valori cauți la locul de muncă?

Este piața din Moldova suficientă pentru Endava? Răspunsul Nicoletei Stogu e că nu e un proces ușor să găsești oamenii potriviți. „Simțim frecvent această lipsă. Cei care vin din facultate, chiar dacă au primit o bază bună de cunoștințe, oricum au nevoie de internship ca să completeze ceea ce au învățat. Așteptările sunt diferite față de pregătirea cu care se vine, de asta noi punem la dispoziție o serie extinsă de resurse explicite și complexe.”


Foto: Endava

Pe lângă abilitățile tehnice, depunerea cererii de aplicare la timp și disponibilitatea de a participa la internship, Endava caută în viitorii angajați mindset-ul de creștere continuă. „Căutăm oameni smart, și nu doar la matematică, dar smart la nivel de comportament, atitudine, maturitate dobândită, înțelepciune, flexibilitate. Proiectele sunt diverse, tehnologiile se schimbă, de asta este foarte important ca persoanele care vin la noi să fie deschise provocărilor, să fie transparente și să comunice mereu, în special atunci când lucrurile nu se desfășoară în direcția necesară, întrucât noi avem o cultură dezvoltată de feedback. Colaborarea în echipă e un must. Echipele în Endava sunt diferite, mici sau mari, locale sau internaționale, colegii pot fi juniori sau seniori, indiferent de situație, trebuie să înțelegi cum să-ți adaptezi comunicarea pentru fiecare, să poți să ajungi la un numitor comun cu persoanele cu care lucrezi”, explică Nicoleta.

„Totuși, până la internship ar fi bine să știi ce ai vrea și ce ai putea să faci. De asemenea, ce motivație ai, dar și ce valori cauți la locul de muncă”, ne-a mai spus și Cristina, care recomandă internshipul celor care și-au răspuns pentru sine la aceste întrebări.

Înscrierile pentru programul de toamnă au început. Până la 1 iulie, cei interesați de un stagiu de practică la Endava pot depune CV-urile accesând pagina endava.com/InternshipChisinau.

Preluat de la: diez.md