Acțiunea de la Budapesta s-a desfășurat lângă memorialul „Pantofi pe Dunăre”, ridicat în anul 2005, în memoria evreilor maghiari exterminați de naziști. Înainte de crimă, ei au forțat oamenii să se descalțe.
Activiștii au fost inspirați de discursul președintelui Zelenski de la summitul UE, unde acesta a menționat că atrocitățile rușilor de la Mariupol acum, în secolul XXI, nu diferă cu nimic de atrocitățile naziștilor de la Budapesta din anii 1944-1945.
„Astăzi, lângă sculptura din bronz au apărut 300 de perechi de pantofi uzați. În memoria a cel puțin 300 de femei, copii și bătrâni uciși de o bombă aeriană rusească aruncată de inumani într-un adăpost de la Teatrul Dramatic din centrul Mariupol”, a scris Dmitri Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei.
Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!
Preluat de la: diez.md