D4.jpg
12 echipe de studenți de la universitățile din țară și-au prezentat în fața acceleratoarelor, organizatorilor, profesorilor și oportunităților pentru studenți ideile inovative la Demo Day, din cadrul Start-up Academy UNI.

Timp de trei luni, în cadrul instituțiilor de învățământ superior în care și fac studiile, tinerii au învățat antreprenoriatul tehnologic – un curs amplu privind dezvoltarea de afaceri tehnologice și trenduri ale ecosistemului. Inițiativa s-a desfășurat în șase universități din țară care predau IT-ul sau domeniile conexe (Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat din Comrat, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul) și este dezvoltată în cadrul programului „Start-up Moldova”, implementat de către proiectul Tekwill, cu susținerea partenerilor de dezvoltare USAID și Suedia.Studenții au trecut partea teoretică ghidată de mentori specializați în domeniile IT și business în procesul de creare a unei afaceri – de la idee până la implementare, completând cursul pe platforma online startupacademy.md. Pe durata programului, participanții au beneficiat și de suport ghidat practic din partea trackerilor care au monitorizat și familiarizat participanții cu instrumentele necesare pentru a identifica consumatorul, piața, modelul de business și prezentarea în fața investitorilor.

Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice, ATIC: „Susținerea și dezvoltarea antreprenoriatului chiar de pe băncile universităților este una dintre prioritățile Tekwill, fapt pentru care am lansat, în premieră, Start-up Academy UNI. În cadrul programului, studenții au posibilitatea să-și dezvolte competențele de antreprenori și chiar să lanseze afaceri și să dezvolte produse cu potențial în universitatea lor. Dezvoltarea sectoarelor dinamice și profitabile ale economiei naționale începe de la potențialul tinerilor, iar noi vom continua să oferim suport, pentru ca valoarea capitalului uman să crească și să suplinească necesitățile de pe piață.”

Serghei Zaharia, rectorul Universității de Stat din Comrat: „Datorită acestui proiect, am beneficiat de oportunitatea de a oferi studenților de la universitatea din Comrat un curs nou în domeniul tehnologiilor informaționale. Este important faptul că acest curs a fost implementat de profesorii universității, cu susținerea mentorilor și trackerilor. Studenții au rămas impresionați de lecții și sunt recunoscători pentru posibilitatea de a afla despre dezvoltarea antreprenoriatului, o direcție foarte actuală, importantă și necesară indiferent de profesia pe care o învață.”Iată care sunt echipele învingătoare:
# Locul III – „BeautyMap” – o aplicație mobilă prin intermediul căreia clienții au posibilitatea să găsească un serviciu de frumusețe, în funcție de locația lor. (Echipa Universității Tehnice a Moldovei)
# Locaul II – „LucruDAD” – o platformă care permite potențialilor angajați să-și îmbunătățească atât cunoștințele teoretice pe care le au, cât și abilitățile practice. (Echipa Universității de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul)
# Locul I – „Virtual Museum” – o aplicație care permite vizite virtuale la muzeele din țară. (Echipa Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți)

Evgeny Frolov, start-up tracker: „Din luna august, împreună cu profesorii celor 6 instituții de învățământ participante la program am început pregătirea pentru cursuri. În cadrul inițiativei, au participat mentori și experți internaționali din Singapore, Kazakhstan, Cehia, Ucraina care au venit cu experiență și expertiză valoroasă pentru participanți. Am încercat să invităm practicieni, pentru a le oferi studenților sfaturi, păreri și informații nu doar teoretice, dar axate pe experiența practică pe care au avut-o. La fel, am oferit și o platformă adițională cu materiale video și prezentări ca participanții să dispună de suficiente surse de informare și pregătire.”Start-up Academy UNI s-a desfășurat timp de 13 săptămâni și a inclus 12 module orientate spre înțelegerea procesului de creare a afacerii, identificarea, evaluarea și definitivarea oportunităților de business și dezvoltarea unui plan de afaceri care să „vândă” ideea potențialilor investitori. La etapa inițială, 28 de echipe au început programul.

„Start-up Academy”, parte a programului Start-up Moldova, este o inițiativă educațională dedicată actualilor și potențialilor antreprenori, care este dezvoltată în cadrul Proiectului TEKWILL, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. Obiectivul de bază al Proiectului „Tekwill”, în calitate de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Preluat de la: diez.md