Spumant alb brut Gogu Winery 2020
Recolta anului 2020, Riesling de Rhin și Fetească Regală din zona centrală a Moldovei, ideală pentru sparkling. În proporție de 50/50, într-un spumant metoda champenoise, cu 12 luni fermentare secundară la sticlă. Arome de flori și fructe, brut, cu un rest de zaharuri naturale de 7 gr/dm³ — aproape de limita extra brut, dar în același timp fără senzație de acru, cu gust plin. Sunt doar 1 500 de sticle produse, urmând să apară curând pe rafturi la un preț de 270-290 MDL. Un spumant artizanal, de la un mic producător, în ediție limitată, n-ar trebui să lipsească de pe masa amatorilor de vinuri fine.
Purcari Nocturne Sauvignon Blanc 2020
Nocturne reprezintă o gamă nouă lansată de Purcari în 2020 și destinată exclusiv sectorului HoReCa. Denumirea face referire la culesul strugurilor noaptea sau în răcoarea dimineții, când temperatura ajută la o balanță optimă dintre aciditate, zaharuri, dar și la un impact oxidativ minim. Spus mai puțin sofisticat și mai pe limba omului simplu, acestea este cel mai bun Sauvignon Blanc al anului 2020 în Republica Moldova. Lucru recunoscut și de clienți: a fost un best seller, în pofida prețului piperat — 250 MDL la Purcari Wine Bar. Fin, elegant, foarte proaspăt!
Chateau Cristi Chardonnay 2019
Este a treia ediție a unui vin de top de la Chateau Cristi – o cramă relativ nouă. Precedentele recolte, 2017 și 2018, s-au regăsit permanent în Fine Wine Guide, iar roada 2019 este și mai interesantă. 100 % Chardonnay, fermentat și maturat cinci luni în butoaie de stejar și salcâm. Un vin gastronomic, bun, care iese în evidență. 250 MDL în retail.
Equinox 5 Elemente Orange 2020
Equinox este primul producător care a experimentat cu vinuri Orange în Moldova, iar aceasta este deja a șase ediție. În 2020, vinificatorul a ținut vinul în contact cu boștina timp de aproape nouă luni. Au fost produse doar 600 de sticle. Ca pionier al vinurilor Orange, Constantin Stratan și-a șlefuit produsul an de an, fiecare ediție fiind tot mai încântătoare. Se simte mai puțin oxidativ și tot mai multă complexitate. De culoare auriu spre chihlimbar, cu arome de măr învechit, fructe galbene uscate, plante rășinoase, miere etc., cu alcool de 12,5 %, corpolență medie și gust structurat. Un vin certificat BIO. Costă 300 MDL.
DOR Cabernet & Rara Neagră 2019
Cel mai bun vin din Moldova la 75 de lei. Indubitabil! Cupaj de Rară Neagră și Cabernet Sauvignon, abundent în fructe negre, coacăză și o elegantă atingere de lemn. Pe lângă vinul care descrie frumos senzația de DOR, i-aș da și premiul pentru rebranding-ul anului.
TE WA Malbec 2019
Un violaceu intens, în stare să-ți aducă aminte de călimara cu cerneală din clasele primare. Culoarea vinului se păstrează încă mult timp pe pahar, pasibilă să coloreze orice suprafață. Vin tânăr, cu o expresie foarte puternică de fructe (coacăză neagră, prune) și mult, foarte mult condiment (piper, frunze de dafin etc.). Dar adevărata revelație vine în gust: ai impresia că bei un concentrat de suc, nu vin, atât este de fructat! Lasă o senzație dulce pe palat, deși este în totalitate sec.
Minis Terrios Neagră Împărăteasă 2019
Iarăși, fără ezitări: cea mai bună Feteasca Neagră a momentului. În familia de „împărați” a micului producător de vin Minis Terrios a mai apărut un membru, mai corect spus: o membră. Lângă celebrele blend-uri Roșu și Negru Împărat, s-a aliniat o Neagră Împărăteasă! Feteasca Neagră din roada anului 2019, cules la maturitate fenolică, cu un corp suplu, 14,5 % de alcool și postgust de poveste. Eleganță cu caracter de campion! Vinul a fost maturat 14 luni în baric francez, combinație la prima și a treia folosire. Ediție limitată, doar 1 050 de sticle care o să dispară foarte repede de pe rafturi. Aproape out of stock; ultimele exemplare sunt cu 300 MDL.
Bad Boys 2018 Carpe Diem
Bad Boys 2018 este vârful de lance în gama Carpe Diem. Autorul bijuteriei – vinificatorul Ion Luca – a creat un vin roșu pe care ar trebui să-l guste cel puțin odată-n viață orice amator din vinuri bune. În ediția 2018, pe lângă tradiționalul asamblaj de Feteasca Neagră și Saperavi, s-a mai adăugat Cabernet Sauvignon și Merlot. Am fost la faza de precupajare a acestui vin și personal am optat pentru formula actuală, fiind cea mai complexă și bogată. Bogat în arome de cireșe negre și mure de pădure, ușor condimentat, cu note de lemn și vanilie. Gust intens, complex, lung. Maturat 20 de luni în baric francez și îmbuteliat în ediție limitată de 9 400 de sticle. Are deja aur la cele mai prestigioase concursuri, inclusiv Mundus Vini și Berliner Wine Trophy. Îl găsiți în vinoteci cu 300-350 MDL.
Taraboste Pinot Noir 2019
Taraboste este topul de la Vartely, iar Pinot Noir din această gamă e unul dintre cele mai reprezentative PN pentru Moldova. Unul dintre cele mai bune, zis altfel. Recolta 2019 a fost îmbuteliată într-o ediție limitată de sticle Magnum (1,5 l), este bună de gustat acum, dar și de păstrat pentru a-i urmări evoluția. Se evidențiază cu nuanțe de vișine, fructe de pădure și ierburi aromate care se combină într-un ansamblu fin, plăcut. Vinul a fost maturat timp de 15 luni în baric nou, iar prețul de 420 MDL pentru 1,5 l reprezintă o afacere bună în acest moment. Pe viitor, va fi mai scump!
Manifest 2018
Manifestul reprezintă o unică excepție a acestui top. Vinul fusese lansat în ultimele zile ale anului 2019, dar s-au grăbit atât vinificatorii, când l-au prezentat anticipat, cât și consumatorii atunci când și-au făcut prima impresie. Adevărată lui valoare s-a arătat în 2020. Fructul s-a copt, gustul s-a rotunjit, colțurile au dispărut! Un vin mare din toate punctele de vedere! În Manifest au subsemnat micii vinificatori Ilie Gogu, cu un Cabernet Sauvignon, Dan Prisăcaru, cu Merlot, și Ion Luca, cu Feteasca Neagră. Roada anului 2018, în medie 12-14 luni de baric, cu o ediție limitată de 2 730 de sticle Magnum. 750-800 MDL în retail ținând cont că vorbim de o sticlă Magnum. Anume pentru sărbători e perfectă!
De asemenea, aici puteți vedea topul vinurilor moldovenești ale anului 2020.
Preluat de la: diez.md