Peste treizeci de ţări sunt vizate de ridicarea interdicţiei de călătorie, dar intrarea nu va fi complet liberă, iar autorităţile americane intenţionează să monitorizeze starea de vaccinare a călătorilor şi vor continua, în acelaşi timp, să solicite teste COVID-19 negative, informează AFP, citat de agerpres.ro.
Pasagerii aerieni vaccinați cu schemă completă, indiferent de cetățenie, vor fi în continuare obligați să prezinte la îmbarcare inclusiv un test cu rezultat negativ pentru infecția cu COVID-19, efectuat cu cel mult trei zile înaintea zborului către Statele Unite. Pasagerii, care nu sunt vaccinați cu schema completă, vor prezenta testul cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult o zi înainte de plecarea în Statele Unite. Sunt acceptate atât testele moleculare (de tip PCR), cât și testele antigen.
Toți pasagerii aerieni către Statele Unite vor trebui, de asemenea, să furnizeze informații de contact de bază companiilor aeriene înainte de a se îmbarca la zborurile către Statele Unite, inclusiv numele complet, precum și un număr de telefon, e-mail și adresa la care pot fi contactați în timpul șederii în Statele Unite.
–> <!–
–>
Pentru călătoriile pe uscat, restricţiile vor fi ridicate în două etape. Începând de luni vor putea trece graniţa cu Canada sau Mexic persoanele care călătoresc din motive considerate neesenţiale, de exemplu familiale sau turistice, cu condiţia să fie vaccinate. Persoanele care călătoresc din motive imperioase, de exemplu şoferii de camion, vor fi scutite. Începând din ianuarie, obligaţia de vaccinare se va aplica tuturor vizitatorilor care trec graniţele terestre, indiferent de motivul intrării.
Autorităţile sanitare americane au indicat că vor fi acceptate toate vaccinurile aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În prezent, conform procedurii de urgenţă a OMS, este vorba de vaccinurile AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer / BioNTech, Covaxin, Sinopharm şi Sinovac.
Amintim că pentru a se proteja de ţările cele mai afectate de COVID-19, Donald Trump a impus restricţii călătorilor provenind din China începând cu februarie 2020. Apoi, pe 13 martie, a venit rândul ţărilor europene din spaţiul Schengen. Marea Britanie şi Irlanda au urmat câteva zile mai târziu, în timp ce graniţele terestre cu Mexic şi Canada au fost în mare parte închise. Deşi din vara trecută era posibil să părăseşti SUA cu destinaţia Europa, străinii care locuiau pe pământ american, deţinători ai anumitor vize, nu aveau nicio garanţie că se pot întoarce acasă.
E de menționat că după o perioadă lungă de interdicții, și Israelul a redeschide granițele pentru turiști din 1 noiembrie.
Dacă planificați să călătoriți undeva, consultați documentul elaborat de Ministerul de Externe unde sunt stipulate toate condițiile de călătorie pentru cetățenii moldoveni.
Sursă foto: depositphotos.com
Preluat de la: diez.md