380A8298-scaled-e1636369965111.jpg
Toamna e anotimpul în care se numără bobocii, se schimbă ora și se așteaptă noutățile vinicole din Moldova. Iar 2021 nu este o excepție având în vedere cele opt vinuri – patru roșii și patru albe – pe care ni le propune Aurelius.

Ce reprezintă vinăria Aurelius? E producătorul care are un vin premiat doar cu aur la toate concursurile internaționale la care a participat, cu Bordeaux Blend, și care sigur a fost la o sărbătoare de-a voastră cu spumantele Charmat.

Să le luăm pe rând. Iată ce noutăți avem!

<!–

–> <!–

–>

Roșii (toate maturate 12 luni în butoi)

#1. Feteasca Neagră 2018

Vin de culoare roșie rubinie intensă, cu nas fructat compus din note intense de fructe de pădure, vișine negre cu accente condimentate de vanilie și cuișoare. Gustul este gemos, de vișine și fructe roșii. Un vin rotund, corpolent, cu taninuri moi și catifelate șlefuite de cele 12 luni de maturare în barrique de stejar.

Se poate asocia excelent cu carne de vită sau porc și mușchiuleț de porc în crustă de susan la cuptor cu garnitură de cartofi.

#2. Merlot 2018

Vin de culoare roșie rubinie intensă, cu nuanțe purpurii. La rotirea paharului, ne îmbie cu aromă generoasă de fructe negre coapte, gem de mure și note de flori de violete. Gustul cărnos, catifelat, cu o paletă gustativă complexă și cu stil este completat de taninurile moi șlefuite de cele 12 luni de maturare în barrique de stejar.

Se poate asocia de minune cu mezeluri fine crude și uscate, cu cârnăciori picanți la grătar, cu brânzeturi dure maturate.

#3. Cabernet Sauvignon 2018

Vin de culoare roșie purpurie intensă, cu arome de prune uscate, fructe negre de pădure și adieri vanilate. Corpolent, cu gust de mure și cireșe negre învăluite în condimente lemnoase însoțite de taninuri catifelate.

Se poate asocia de minune cu fripturi suculente din carne de vită premium, carne de vânat și brânzeturi maturate.

#4. Cupaj dintre Feteasca Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon 2018

Vin de culoare roșie închisă, cu arome seducătoare de prune afumate, cireșe negre și ciocolată cu nuanțe de vanilie. Corpolent, cu gust impunător de fructe de pădure, plăcintă de fructe cu taninuri îndrăznețe, care surprind printr-un final plăcut.

Se recomandă asocierea cu carne de vită, porc, miel sau pui și cu legume la grătar.

Albe

#1. Chardonnay 2020

Vin de culoare galbenă pai, cu nas aristocratic de mere verzi, ananas, miere, fructe tropicale și tușe de vanilie. Gust catifelat, suav și tandru de fructe tropicale, completat de note fine de stejar, cu un final lung și cremos.

Se poate asocia ideal alături de paste quattro formaggi, fructe de mare trase la tigaie, brânzeturi proaspete sau preparate cu pui și legume.

#2. Viorica 2020

Vinul turnat în pahar ne întâmpină cu o culoare de lămâie de aur, cu un orizont abia verzui. Aromă florală de salcâm cu note ușoare de citrice, mere galbene și caise confiate. Gust proaspăt și plăcut, cu aciditate bine echilibrată, cu un final încântător.

Se poate asocia ideal cu paste quattro formaggi, brânzeturi, carne de pui sau rizoto cu fructe de mare.

#3. Feteasca Regală 2020

Vin de culoare galbenă cu reflexii verzui, cu aromă predominant florală, cu note vibrante de fructe uscate. Gustul intens și memorabil cu tonuri subtile de fructe exotice, cu accente de piersică și aciditatea curată oferă vinului un final lung, plăcut.

Se poate asocia excelent cu preparate din carne de pui, cu platouri de brânzeturi proaspete, cu paste cu sosuri albe cremoase sau cu pește la grătar.

#4. Cupaj dintre Chardonnay, Sauvignon Blanc și Traminer 2020

Vin de culoare galbenă pai cu reflexii verzui, ce se face remarcat prin aroma memorabilă de mere, pere, barbaris, fructe exotice, flori de câmp și nuanțe ușoare de trandafir, cu o aciditate plăcută pe palatin și fructe proaspete în postgust.

Se poate asocia excelent alături de pui la grătar, paste cu sos alb, pește sau brânzeturi proaspete.

Cât costă și unde se pot găsi?

Prețurile sunt foarte prietenoase. Astfel, vinurile albe costă 100 de lei sticla, iar cele roșii – 120 de lei.

Vinurile pot fi găsite în vinotecile din Chișinău, dar și direct la producător – vinăria Aurelius: 079143298.

Iată ce cred cei care le-au gustat!

Andrei Cibotaru: „Neașteptat pentru mine, favoritul la albe a fost cupajul. Zic neașteptat, pentru că mă încordează un pic noțiunea de traminer în Moldova, dar aici totul pare foarte bine echilibrat: parfum versus gust, fără excese, ușor, agreabil. Vin bun, într-un cuvânt.

Găsim o tipicitate bună și la Merlot, și la Cabernet Sauvignon. Merlot-ul este purpuriu, generos în fructe negre coapte, gem de mure și note de flori de violet, în timp ce Cabernet Sauvignon este mai zvelt, ca la carte, cu buchet de prune, coacăză și tabac”.

Aici puteți vedea toate recenziile de pe Vivino ale vinăriei Aurelius.

Preluat de la: diez.md